Recept voor bruine botercake met boterglazuur
4 augustus 2011
De gebruinde boter geeft een lekkere karamelachtige smaak aan de cake. Boterglazuur wordt veel in Amerika en Groot-Brittannië gebruikt om taarten mee te versieren.
De gebruinde boter geeft een lekkere karamelachtige smaak aan de cake. Boterglazuur wordt veel in Amerika en Groot-Brittannië gebruikt om taarten mee te versieren.
Gebak voor 10 á 12 personen.
Boodschappenlijstje:
- 250 g boter
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-essence
- 5 el melk
Voor de boterglazuur:
- 150 g zachte boter
- 300 g poedersuiker
- 2 el melk
Extra nodig: zeef, cakeblik, mixer.
Aan de slag!
- Smelt de boter in een pannetje op matig vuur tot dat de boter bruin begint te kleuren.
- Schenk de boter door een zeef in een kom.
- Laat de boter afkoelen tot hij begint te stollen.
- Verwarm intussen de oven voor op 180˚C.
- Roer in een kom de boter met de suiker door elkaar.
- Voeg de eieren één voor één toe.
- Spatel het bakmeel en het bakpoeder door het beslag en voeg de vanille en de melk toe.
- Schenk het beslag in een cakeblik en bak de cake in de oven in ca. 60 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de cake afkoelen.
- Klop voor het glazuur de boter met een mixer in een kom zacht en romig.
- Meng er geleidelijk de poedersuiker en melk door.
- Bestrijk de cake met het boterglazuur.
- Laat het glazuur even drogen voordat je de cake aansnijdt.
TIP: Meng voor een fris glazuur eventueel nog wat citroenrasp- en sap erdoor.
Credits
Recepten: Femke de Winter. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.