Placeholder

Recept voor chocolade-cranberrytaart

Het is vandaag internationale chocoladedag! Vandaag mág je dus gewoon lekker chocola eten. Zin om vanavond een lekker nagerecht op tafel te zetten? Maak dan deze heerlijke chocolade-cranberrytaart. Succes gegarandeerd!

Het is vandaag internationale chocoladedag! Vandaag mág je dus gewoon lekker chocola eten. Zin om vanavond een lekker nagerecht op tafel te zetten? Maak dan deze heerlijke chocolade-cranberrytaart. Succes gegarandeerd!

Nagerecht, 10 personen

Boodschappenlijstje:
150 g pure chocolade, in blokjes
125 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
100 g suiker
6 eieren, gesplitst
125 g zelfrijzend bakmeel
3 el cognac naar wens
1 pot cranberrycompôte (250 g, Ocean Spray)
3 el poedersuiker
1 tl cacaopoeder
250 ml slagroom

Extra nodig: mixer met gardes of keukenmachine, ingevette springvorm (24 cm ø), 1 rond (taart)karton, (thee)zeefje

Aan de slag!
Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Smelt de chocolade in een kom op een pan heet water. Laat de kom het water niet raken (= au bain-marie). Neem de kom van de pan, roer glad en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met de mixer of in de keukenmachine de boter met de suiker zacht. Klop de eidooiers een voor een door de boter. Voeg de chocolade toe en klop glad. Klop in een schone kom de eiwitten met een snuf zout stijf. Spatel het eiwit met het bakmeel in 3-4 porties om en om  door het chocoladebeslag. Schenk het beslag in de springvorm. Bak de chocoladecake in de voorverwarmde oven in 55-60 minuten gaar (controleer met een satéstokje! Als er geen deeg aan blijft zitten is de taart goed). Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, verwijder de vorm en laat ‘m verder op een taartrooster helemaal afkoelen. Snijd de cake in 2 lagen. Besprenkel naar wens de onderste laag met de cognac en strijk er de compôte over. Leg er de bovenste cakehelft weer op en druk aan. Meng de poedersuiker met de cacao. Knip uit het karton enkele sterren (of een grote kerstboom). Houd het karton boven de taart en bestrooi met een zeefje met de cacaosuiker. Klop de slagroom met weinig suiker of een scheutje cognac licht. Serveer de taart met de lichtgeklopte slagroom en snijd aan tafel in mooie punten.

Bereidingstijd: 45 minuten
Oventijd: 55-60 minuten

Tip: Deze feesttaart is ook heerlijk met Engelse sinaasappelmarmelade of kersenjam van goede kwaliteit.

Klik hier voor alle recepten op Vriendin.nl

Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Bedazzle, Zara-Home, Studio Bazar, Dille & Kamille, Idee.