Placeholder

Recept voor de Hasselbackaardappel (+ 3 lekkere variaties en video)

De Hasselback is een heel beroemde aardappelbereiding uit Scandinavië. In dit artikel delen we het basisrecept van de Hasselbackaardappel én drie lekkere variaties. Het idee is simpel: je neemt een grote, nieuwe aardappel en die snijd je van boven naar beneden in plakjes. De kunst is om de plakjes net niet helemaal los te snijden….

De Hasselback is een heel beroemde aardappelbereiding uit Scandinavië. In dit artikel delen we het basisrecept van de Hasselbackaardappel én drie lekkere variaties.

Het idee is simpel: je neemt een grote, nieuwe aardappel en die snijd je van boven naar beneden in plakjes. De kunst is om de plakjes net niet helemaal los te snijden. Ze moeten nog net aan elkaar blijven zitten. Er bestaat zelfs een speciaal plankje voor met een holte waarin de aardappel een klein stukje verzinkt. Er is nog een andere truc: je kunt ook een satéprikker door de onderkant van een aardappel steken. Zo voorkom je dat het mes helemaal door naar beneden schiet.

Ingrediënten:
• 8 nieuwe aardappels (circa 1,2 kilo)
• 100 g boter

Aan de slag:
1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Borstel de aardappels goed schoon onder de kraan en droog ze met keukenpapier.
2. Snijd een plakje van de lange kant van de aardappel zodat hij goed blijft liggen. Steek een halve cm van de onderkant een stalen satépin horizontaal door de aardappel. Snijd de aardappel
vervolgens van boven naar beneden, tot aan de satépin, in plakjes van 3-4 mm.
3. Zet de aardappels naast elkaar op een bakplaat. Bestrooi ze met peper en zout en verdeel de helft van de boter erover. Bak ze 15 minuten in het midden van de oven.
4. Verdeel de rest van de boter erover en bak nogmaals 15 minuten. Houd het bakblik schuin en lepel de gesmolten boter over de aardappels. Doe dit na 15 minuten nog een keer. De aardappels zijn goed als de plakjes uit elkaar gaan staan en de bovenkant bruin en krokant is.

3 variatietips:
1. Bedek de aardappels met snippers gerookte zalm, dille en crème fraîche met wat fijn gehakte bieslook (of dille).
2. Vul de aardappels na een half uur in de oven met plakjes rauwe ham en blaadjes laurier. Serveer met pesto of kruidenolie.
3. Bedek de aardappels na het bakken met hüttenkäse, kappertjes en ringetjes rode ui. Bestrooi tot slot met peper en fijngehakte peterselie.

In deze video zie je hoe je de aardappels het beste kunt snijden.