
Recept voor draadjesvlees met stoofpeertjes
4 augustus 2011
Een heerlijk oud-Hollands gerecht, volgens grootmoe’s recept! Ideaal als maaltijd op een koude winteravond.
Een heerlijk oud-Hollands gerecht, volgens grootmoe’s recept! Ideaal als maaltijd op een koude winteravond.
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 800 g doorregen runderlappen
- 50 g roomboter
- 10 sjalotjes
- 300 ml warme runderbouillon (van tablet)
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 3 takjes verse tijm
- 2 el wittewijn-azijn
Voor de stoofperen:
- 8 stoofperen (roodkokers)
- sap en een stukje schil (alleen het geel) van ½ citroen
- 1 kaneelstokje
- 75 g suiker
Aan de slag!
- Bestrooi het vlees met zout en peper.
- Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin aan.
- Voeg de sjalotjes toe en schenk de bouillon in de pan.
- Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, tijm en azijn toe.
- Breng het vocht aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het vlees met een deksel op de pan in ca. 3 uur gaar sudderen.
- Controleer zo nu en dan of er nog voldoende vocht in de pan zit.
- Breng de jus op smaak met zout en peper.
- Maak intussen de stoofperen.
- Schil de peren, maar laat de steeltjes eraan zitten.
- Zet de peren naast elkaar rechtop in de pan.
- Voeg het citroensap, de citroenschil, het kaneelstokje en de suiker toe en schenk er zoveel water op tot ze voor de helft onder staan.
- Breng aan de kook en stoof de peren op laag vuur met een deksel schuin op de pan in ca. 45 minuten gaar.
- Laat ze in het vocht afkoelen of dien ze warm met het draadjesvlees op.
Serveer met gekookte aardappels.
Bereidingstijd: ca. 25 minuten, plus stoven.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v.: & Klevering-zuid, Nijhof woonwarenhuis, Studio bazar.