Recept voor escalivada (salade van geroosterde groenten)
4 augustus 2011
‘Escalivar’ is Catalaans voor ‘boven houtskool’ roosteren. De escalivada is een salade met geroosterde groenten; maar hier worden de paprika en aubergine voor het gemak onder de ovengrill bereid…
‘Escalivar’ is Catalaans voor ‘boven houtskool’ roosteren. De escalivada is een salade met geroosterde groenten; maar hier worden de paprika en aubergine voor het gemak onder de ovengrill bereid…
Bijgerecht voor 4 personen
Boodschappenlijstje
- 2 grote aubergines
- 2 grote rode paprika’s
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 gezouten ansjovis, fijngehakt
- 2 takjes peterselie, fijngehakt
- 2 el olijfolie, extra vergine
Aan de slag!
- Verwarm de ovengrill voor.
- Leg de aubergines en paprika’s op een ovenrekje en schuif ze ongeveer 15 cm onder de grill in de oven.
- Rooster de groenten 15-20 minuten tot ze rondom zwartgeblakerd zien; keer de groenten regelmatig.
- Leg de aubergines en paprika’s in een grote pan met deksel en laat ze ca. 15 minuten staan (zo kun je ze straks makkelijker pellen).
- Snijd de steeltjes van de groenten en trek de schilletjes er vanaf.
- Verwijder bij de paprika’s de zaadjes.
- Snijd het vruchtvlees in lange dunne repen en rangschik ze mooi op een platte schaal.
- Strooi er de knoflook, ansjovis, peterselie en wat peper over.
- Sprenkel er de olijfolie over.
Eet de salade koud, bijvoorbeeld bij geroosterde kip of een stuk rosbief.
Recept: Tal Maes Foto: Peter Kooijman Bereiding: Jacqueline Pietrowski Styling: Isabelle van der Horst