Recept voor filodeegtaartje met zuurkool
4 augustus 2011
Filodeeg is van oorsprong een product uit het Midden-Oosten. Samen met de dadels en de zuurkool maak je een bijzonder voor- of hoofdgerecht!
Filodeeg is van oorsprong een product uit het Midden-Oosten. Samen met de dadels en de zuurkool maak je een bijzonder voor- of hoofdgerecht!
Voorgerecht 4 personen of hoofdgerecht 2 personen.
Boodschappenlijstje:
- 1/2 pak diepvries filobladerdeeg
- 300 g zuurkool
- 1 bosui
- 50 g dadels (of rozijnen)
- 125 g gerookte kipfilet
- 1 el korianderzaad (of gemalen koriander)
- 2 el gembersiroop
- 100 g roomkaas
- 30 g boter
Aan de slag!
- Laat het deeg in de verpakking op het aanrecht ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Laat de zuurkool uitlekken.
- Hak of knip de bosui in ringen.
- Snijd de dadels in stukjes, haal de pitten eruit.
- Snijd de kipfilet in plakken en de plakken in reepjes.
- Doe de zuurkool in een kom en schep er de koriander, kipfilet, dadels, gembersiroop en bosui door.
- Schep de roomkaas erdoor.
- Smelt de boter.
- Leg 1 vel filodeeg op het aanrecht, bestrijk het met wat gesmolten boter, leg een volgend vel er verspringend op en ga zo door tot alle vellen op zijn.
- Bekleed een kleine lage taartvorm (doorsnede ca. 22 cm) met de vellen, laat hierbij het deeg over de randen hangen.
- Schep het zuurkoolmengsel erin.
- Verfrommel het overhangende deeg op de rand in elkaar.
- Bak het taartje ca. 30 minuten in de oven.
- Dek het na 15 minuten af met aluminium folie.
Lekker met veldsla met een dressing van olie, azijn en wat gembersiroop.
Recept: Mirjam Bakker-van Dam. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx