Recept voor gegratineerde prei
4 augustus 2011
Preirolletjes uit de oven met ham en kaas, dat was een populaire manier van bereiden in de jaren ’70. Nu heerlijk op z’n Italiaans met rauwe ham en pesto.
Preirolletjes uit de oven met ham en kaas, dat was een populaire manier van bereiden in de jaren ’70. Nu heerlijk op z’n Italiaans met rauwe ham en pesto.
Hoofd- of bijgerecht voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 4 stengels prei
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 3 dl melk
- 2 el groene pesto
- 12 plakjes rauwe ham
- 75 g geraspte kaas
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Snijd van de prei het donkergroene deel af en snijd de stengels in 3 stukken.
- Was de stukken prei en kook ze in een pan met water en wat zout ca. 6 minuten.
- Smelt intussen de boter in een pannetje en roer er de bloem door.
- Blijf roeren tot de boter de bloem heeft opgenomen.
- Voeg al roerend en beetje bij beetje de melk toe.
- Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
- Meng de pesto erdoor.
- Breng de saus op smaak met zout en peper.
- Haal de pan van het vuur.
- Laat de prei in een vergiet uitlekken en wikkel elk stukje prei in een plakje ham.
- Leg de preirolletjes in een ovenschaal en schenk er de pestosaus over.
- Strooi de geraspte kaas erover.
- Zet de prei 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Lekker met aardappelpuree.
Recept: Tal Maes. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx.