Recept voor himbeerschnitte
5 november 2012
De afternoon tea van onze Oosterburen heet Kaffee mit Kuchen. Bij de Duitse koffietafel komen er geen scones, vingersandwiches of koekjes maar allerlei taarten en gebak op tafel.
De afternoon tea van onze Oosterburen heet Kaffee mit Kuchen. Bij de Duitse koffietafel komen er geen scones, vingersandwiches of koekjes maar allerlei taarten en gebak op tafel.
Gebak, 8-10 personen
Boodschappenlijstje:
Bodem:
- boter, om in te vetten
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 75 g bloem
- 25 g cacaopoeder
Vulling:
- 4 el frambozenjam
- 4 blaadjes witte gelatine
- 200 ml slagroom
- 75 g suiker
- 500 g volle kwark
Toplaag:
- 2 potjes frambozen op lichte siroop (à 360 g)
- 2 zakjes heldere taartgelei
Extra:
- mixer met gardes of keukenmachine
- bakvorm 28 cm x 20 cm
- bakpapier
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
- Vet de bakvorm in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop met de mixer of in de keukenmachine de eieren met de suiker tot een bleekgele, romige crème die als een dik lint van de garde loopt.
- Zeef de bloem met de cacaopoeder en spatel in 2-3 porties door het eimengsel.
- Schenk het beslag in de vorm en bak in de voorverwarmde oven in ca. 15 minuten gaar. Laat de bodem 5 minuten in de vorm afkoelen.
- Stort de bodem op een taartrooster en trek er het bakpapier af. Laat de bodem verder afkoelen. Maak de bakvorm schoon.
- Leg de bodem met de onderzijde naar boven op een vel bakpapier terug in de vorm.
- Vouw repen bakpaper van ca. 12 cm hoog dubbel en zet ze rond de deegbodem. Vouw de hoeken scherp zodat het bakpapier een hoge rand rond het deeg vormt.
- Bestrijk de bodem met de frambozenjam.
- Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Breng in een steelpan 50 ml water tegen de kook. Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatine al roerende in het water op.
- Doe de kwark in een kom en roer er de gelatine door. Spatel de slagroom door de kwark en schep de room op de jam in de vorm.
- Zet de vorm 4-5 uur in de koelkast zodat de roomvulling kan opstijven.Giet voor de toplaag de frambozen voorzichtig (ze zijn kwetsbaar!) in een zeef en vang de siroop op.
- Doe ca. 50 ml siroop met de taartgelei in een kopje en roer glad. Breng de rest van de siroop (ca. 400 ml) in een steelpan tegen de kook.
- Neem de pan van het vuur en voeg de siroop met de taartgelei toe. Zet terug op het vuur en breng al roerende aan de kook.
- Roer glad en laat van het vuur 15-20 minuten afkoelen. Roer af en toe.
- Leg ondertussen de frambozen voorzichtig op de roomvulling. Schenk of lepel er de taartgelei over.
- Zet de taart 3-4 uur terug in de koelkast om helemaal op te stijven (beter nog: een hele dag of nacht).
- Snijd de frambozentaart met een nat, warm mes in mooie ‘schnitte’.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.