Placeholder

Recept voor Hollandse pannenkoekentaart

Geen pannenkoeken met spek of stroop, maar een taartje met braadworst en groenten.

Geen pannenkoeken met spek of stroop, maar een taartje met braadworst en groenten.

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 25 g boter
  • 300 g braadworst, in plakjes
  • 2 zakken Hollandse wokgroenten (à 400 g)
  • 1 groot blik tomatenpuree (140 g)
  • 4 el peterselie, fijngehakt
  • 8 hartige pannenkoeken (zie basisrecept)
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • Extra: taart- of quichevorm (28 cm ø)

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
  2. Smelt in een koekenpan de boter. Fruit de ui.
  3. Voeg de braadworst toe en bak de plakjes 3 min. mee.
  4. Schep de groenten erdoor en bak ze in 5 min. knapperig gaar.
  5. Voeg de tomatenpuree en een scheutje water toe en verwarm nog 2-3 min.
  6. Breng op smaak met 3 el peterselie en zout en peper.
  7. Leg op de bodem van de taartvorm een pannenkoek. Schep er 1/8 van de braadworst met de groenten op. Dek af met een pannenkoek en maak meer lagen met de rest van de braadworst en de groenten en de pannenkoeken. Strooi er de kaas en zout en peper naar smaak over.
  8. Bak de pannenkoekentaart in de voorverwarmde oven in 20-25 min. goudbruin. Strooi er de rest van de peterselie over en snijd de taart aan tafel in punten.

Tip: Voeg de peterselie ook eens toe aan het pannenkoekenbeslag voor een extra kruidige pannenkoek. Voor een extra Hollands tintje kun je de pannenkoeken eerst dun met mosterd besmeren en vervolgens beleggen.

Variatietip: Vervang de braadworst ook eens door rookworst.

Bereidingstijd: 20 minuten.
Oventijd: 20-25 minuten.

Hartige pannenkoeken (basisrecept)

Basisrecept, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 400 g bloem
  • 2 eieren
  • 900 ml volle melk
  • 4 el boter of olie

Aan de slag!

  1. Zeef de bloem boven een kom. Voeg de eieren en een snuf zout toe.
  2. Schenk al kloppende met een garde de melk bij de bloem en klop tot een glad beslag.
  3. Smelt in een grote koekenpan 1/2 el boter, of verhit een 1/2 el olie in de pan.
  4. Schenk 1/8 van het beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar.
  5. Laat de pannenkoek op een bord glijden en houd onder aluminiumfolie of een deksel warm.
  6. Bak met de rest van de boter of olie en het beslag nog 7 pannenkoeken.

Tip: Vervang de bloem helemaal of voor de helft door zelfrijzend bakmeel voor luchtigere pannenkoeken. Vervang voor een extra hartige smaak de bloem door spelt-, volkoren- of meergranenmeel vervangen.

Klik hier voor meer recepten op Vriendin.nl.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v.Dille & Kamille, Hans te Kloesse,  Studio Bazar, Zara home, Bedazzle.