Recept voor karbonades in witbier
24 maart 2015
Heerlijke karbonades gesudderd in bier met smeuïge puree.
Heerlijke karbonades gesudderd in bier met smeuïge puree.
Hoofdgerecht, 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 25 g roomboter
- 4 ribkarbonades
- 1 ui, gesnipperd
- 300 ml witbier
- 2 takjes tijm
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild
- 700 g venkel
- 125 ml crème fraîche
Aan de slag!
- Smelt de boter in een braadpan.
- Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak ze in 3 minuten bruin aan.
- Neem het vlees uit de pan.
- Fruit de ui in het bakvet.
- Schenk het bier langs de rand in de pan en breng tegen de kook.
- Draai het vuur laag.
- Leg de karbonades met de tijm in de pan.
- Stoof het vlees afgedekt 25 minuten.
- Breng intussen de aardappelen in ruim water met zout aan de kook.
- Snijd de venkel in repen (houd het venkelgroen apart!) en leg op de aardappelen.
- Kook de aardappelen met de venkel in 20 minuten gaar.
- Hak het venkelgroen fijn.
- Neem de deksel van het vlees en laat het stoofvocht tot sausdikte inkoken.
- Giet de aardappelen met de venkel af.
- Stamp ze met de crème fraîche tot een smeuïge puree.
- Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de puree op 4 borden.
- Leg er een karbonade bij en schep er de saus over.
- Strooi er het apart gehouden venkelgroen over.
Bereidingstijd: 45 minuten.
Tip Witbier, donker abdijbier, citroenbier en 'gewoon' pils: alle bier is heerlijk voor een stoofschotel. Vervang de ribkarbonades ook eens door hamlappen, rundervinken of een gehaktbal.
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.