Placeholder

Recept voor karbonades in witbier

Heerlijke karbonades gesudderd in bier met smeuïge puree.

Heerlijke karbonades gesudderd in bier met smeuïge puree.

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 25 g roomboter
  • 4 ribkarbonades
  • 1 ui, gesnipperd
  • 300 ml witbier
  • 2 takjes tijm
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild
  • 700 g venkel
  • 125 ml crème fraîche

Aan de slag!

  1. Smelt de boter in een braadpan.
  2. Bestrooi de karbonades met zout en peper en bak ze in 3 minuten bruin aan.
  3. Neem het vlees uit de pan.
  4. Fruit de ui in het bakvet.
  5. Schenk het bier langs de rand in de pan en breng tegen de kook. 
  6. Draai het vuur laag.
  7. Leg de karbonades met de tijm in de pan.
  8. Stoof het vlees afgedekt 25 minuten.
  9. Breng intussen de aardappelen in ruim water met zout aan de kook.
  10. Snijd de venkel in repen (houd het venkelgroen apart!) en leg op de aardappelen.
  11. Kook de aardappelen met de venkel in 20 minuten gaar.
  12. Hak het venkelgroen fijn.
  13. Neem de deksel van het vlees en laat het stoofvocht tot sausdikte inkoken.
  14. Giet de aardappelen met de venkel af.
  15. Stamp ze met de crème fraîche tot een smeuïge puree.
  16. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe.
  17. Breng op smaak met zout en peper.
  18. Schep de puree op 4 borden.
  19. Leg er een karbonade bij en schep er de saus over.
  20. Strooi er het apart gehouden venkelgroen over.

Bereidingstijd: 45 minuten.

Tip Witbier, donker abdijbier, citroenbier en 'gewoon' pils: alle bier is heerlijk voor een stoofschotel. Vervang de ribkarbonades ook eens door hamlappen, rundervinken of een gehaktbal.

Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.