Placeholder

Recept voor kerstkalkoen met chocoladesaus

Als hoogtepunt van het kerstmenu tover je deze kalkoen op tafel. De saus wordt mooi dik en rijk van smaak door een klein beetje chocola toe te voegen, zonder dat het overheerst.

Als hoogtepunt van het kerstmenu tover je deze kalkoen op tafel. De saus wordt mooi dik en rijk van smaak door een klein beetje chocola toe te voegen, zonder dat het overheerst.

Hoofdgerecht voor 6 personen

Boodschappenlijstje:

  • 1 kalkoen (ca. 2 -2,5 kg)
  • 3 laurierblaadjes
  • 75 g boter
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 tomaten, ontveld en in stukjes
  • 4 dl kippenbouillon (van tablet)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 25 g extra bittere chocola, fijngehakt

Extra nodig: keukentouw, grote braadslee, staafmixer of keukenmachine.

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 °C.

  1. Bestrooi de binnen- en buitenkant van de kalkoen met zout en peper.
  2. Stop de laurierblaadjes in de holte van de kalkoen.
  3. Bind de poten van de kalkoen met keukentouw op.
  4. Smelt in een pannetje de boter samen met de olie.
  5. Schenk de helft van het mengsel in de braadslee en leg er de kalkoen op de borst in.
  6. Schenk de rest van het botermengsel erover.
  7. Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
  8. Zet de braadslee in de oven en braad de kalkoen in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar.
  9. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC.
  10. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht.
  11. Verwijder de laatste 40 minuten het aluminiumfolie en draai de kalkoen om.
  12. Controleer of de kalkoen gaar is door met de punt van een mes in het dikste deel van een dijbeen te steken: het vocht dat eruit loopt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog ca. 15 minuten in de oven staan.
  13. Neem de braadslee uit de oven en wikkel de kalkoen in een stuk aluminiumfolie.
  14. Laat de kalkoen rusten terwijl je de saus bereid.
  15. Schep 6 eetlepels van het braadvocht in een pannetje.
  16. Verwarm het braadvocht en voeg de knoflook, ui en tomaten toe.
  17. Fruit de ingrediënten ca. 10 minuten op een matig vuur.
  18. Voeg de bouillon en azijn toe en meng het geheel goed.
  19. Pureer de saus in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer.
  20. Schenk de saus weer in de pan en voeg de chocola toe.
  21. Smelt de chocola op een laag vuur.
  22. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  23. Leg de kalkoen op een grote snijplank en snijd hem aan tafel aan.
  24. Serveer de saus erbij.

Lekker met geroosterde pompoen (zie tip) en gemengde gekookte boontjes (bijvoorbeeld sugar snaps, haricots verts en peultjes).

Bereidingstijd: ca. 3 uur, inclusief oventijd.

Lekker erbij:

Geroosterde pompoen: Schil een kleine pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in stukken en leg deze de laatste 40 minuten rond de kalkoen in de braadslee. Wentel de pompoenstukken goed door het braadvet. Schep de pompoen, zodra de kalkoen de oven uit gaat, in een ovenschaal en laat hem in de oven staan tot de kalkoen wordt aangesneden. Strooi er eventueel nog geroosterde pompoenpitten over.

In Spanje en Mexico is het niet ongebruikelijk om een klein beetje pure chocola aan sausen van gerechten met gevogelte toe te voegen. De saus wordt er mooi dik en rijk van smaak van, zonder dat de smaak van chocola overheerst.

Recept: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk.