Recept voor kipkluifjes
23 juli 2014
Waarom kant-en-klare kipkluifjes kopen als je ze zelf ook heel gemakkelijk kunt marineren? Lekker met versgebakken wraps.
Waarom kant-en-klare kipkluifjes kopen als je ze zelf ook heel gemakkelijk kunt marineren? Lekker met versgebakken wraps.
Boodschappenlijstje:
Hoofdgerecht voor 8 personen:
- 1 kg kipkluifjes gekruid
- 4 sjalotjes in kleine stukjes
- 2 teentjes gepelde knoflook
- 2 grote rode lomboks (‘spicy’pepers-toko) in stukjes
- 4 stukjes geschilde gemberwortel van 1 cm of djahé (gemberpoeder)
- 1 theelepel peper of laospoeder
- 1 gekneusde stengel sereh of citroengras (toko)
- stukje trassi (toko)
- 1 theelepel komijn of djinten
- 2 eetlepels rijstolie
- 500 g pindakaas
- 2 dl of 200 cc kokosmelk of santen (supermarkt of toko)
- 2-3 dl water
- citroensap en ketjap manis (zoet) naar smaak
- rode sweet Chilisauce (supermarkt)
Aan de slag!
- Zet de oven op 180° C (heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra).
- Vul een grote ovenschaal met een beetje water en leg hierin de kip.
- Zet de schaal middenin de oven gedurende ca. 30 minuten.
- Keer de kip zo nu en dan en bedruip met het braadvocht.
- Gebruik een vijzel of kom met staafmixer voor het kruidenmengsel.
- Maak de sjalot met de knoflook en de pepers fijn met de gember.
- Voeg de peper, de sereh, de trassi en de komijn toe.
- Verwarm de olie in een grote wok en roerbak hierin de kruidenpasta.
- Roer de pindakaas er doorheen en voeg het vocht al roerende toe.
- Verwarm en voeg citroensap, ketjap en Chilisauce naar smaak toe.
- Mocht de pindasaus te dun zijn, voeg dan extra pindakaas toe.
- Voor een te dikke saus: extra water of Chilisauce toevoegen.
- Schenk de pindasaus in een serveer pan op een rechaud en/of thermosfles.
- Serveer de kipkluifjes met extra servetten of keukenpapier op palmbladservies.
- Lekker met versgebakken wraps met atjar tjampoer.
Kiptip: gebruik 2 ovenschalen en laat de 2e tot gebruik staan in de warme oven.
Bereidingstijd: ca. 40 minuten
Meer weten over kip: zie www.hoekiptnederland.nl