Recept voor kipsaté met pindasaus
17 januari 2015
Kipsaté, maar dan net even anders. Deze pindasaus is namelijk pittig en zoet van smaak.
Kipsaté, maar dan net even anders. Deze pindasaus is namelijk pittig en zoet van smaak.
6 personen
Boodschappenlijstje:
- 1 stengel citroengras, fijngehakt
- 2 tl komijn, fijngemalen
- 1 el koriander, fijngemalen
- 1 tl kurkuma
- 3 tl palmsuiker
- 30ml pindaolie
- 600g kipfilet
Pindasaus
- 150g ongezouten, geroosterde pinda's
- 30ml pindaolie
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl chilipasta of sambal oelek
- 2 tl garnalenpasta of 4 ansjovisfilets
- 2 tl (palm)suiker
- 2 el tamarinde pasta
- sap van 1-2 limoenen
- 280ml kokosmelk
Aan de slag!
- Meng de citroengras, kruiden, suiker en olie in een kom.
- Doe de kip in een glazen kom en smeer in met het kruidenmengsel. Dek af met huishoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast marineren of minimaal 3 uur.
- Leg de satéstokjes in water, zodat ze niet verbranden. Steek de stukjes kip aan de stokjes en leg onder een voorverwarmde grill of in de grillpan tot ze gaar en goudbruin zijn.
- Maal de pinda's fijn in een keukenmachine.
- Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui tot die zacht en glazig is.
- Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
- Roer de pinda's, chili en garnalenpasta samen met de suiker, tamarinde pasta, limoensap, kokosmelk en 250 ml water erdoor.
- Zet het vuur hoog en laat 10 minuten pruttelen tot de saus dik wordt.
- Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Serveer de saus samen met de kip.
Bereidingstijd: 20 minuten plus marineren. Kooktijd 10 minuten.
Productie: Tessa Klösters. Receptuur & foto's: Jan Ras/Gallo-CP/HH