Recept voor lamstajine met abrikozen
22 november 2012
Tajines zijn stoofgerechten uit Marokko. Vooral de combinatie van lamsvlees met zuidvruchten is geliefd. Tajine is niet alleen de benaming van het gerecht, maar ook van de typische, aardewerken pot met kegelvormig deksel waarin het oorspronkelijk bereid wordt.
Tajines zijn stoofgerechten uit Marokko. Vooral de combinatie van lamsvlees met zuidvruchten is geliefd. Tajine is niet alleen de benaming van het gerecht, maar ook van de typische, aardewerken pot met kegelvormig deksel waarin het oorspronkelijk bereid wordt.
Hoofdgerecht, 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 750 g lamsbout zonder been, in blokjes van 3 cm
- 2 tl honing
- 2 el olijfoliemespunt gemalen geelwortel (koenjit)
- 1 1/2 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 uien, gepeld en in parten
- 250 g winterwortel, in plakken van 1 cm
- 1 1/2 dl warme groentebouillon (tablet)
- 10 gedroogde abrikozen, in stukjes
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Meng in een ovenvaste braadpan (of in een echte tajine) de lamsbout met de honing, olijfolie, geelwortel, komijn, paprikapoeder, knoflook, uien en wortel.
- Schenk er de bouillon bij en zet afgedekt 1 uur in de oven; controleer af en toe of het gerecht nog voldoende vocht bevat en voeg zonodig wat extra bouillon toe.
- Schep het geheel zo nu en dan om.
- Meng er de abrikozen door en laat het gerecht nog 20 tot 30 minuten in de oven staan.
- Breng de tajine met zout en peper op smaak. Lekker met een couscoussalade.
Productie: Mirjam Bakker-van Dam. Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx