Recept voor luchtige pavlova met rood fruit
18 september 2015
Luchtige pavlova met de frisse smaak van rood fruit.
Luchtige pavlova met de frisse smaak van rood fruit.
Nagerecht voor 8-10 personen
Ingrediënten:
-6 eiwitten
-175 g fijne kristalsuiker
-125 g poedersuiker + extra
-1 tl maïzena
-375 ml slagroom
-500 g vers rood fruit
-handje muntblaadjes
Extra:
-mixer of keukenmachine
-bakplaat bekleed met bakpapier
-taartrooster
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 100ºC. Klop de eiwitten met de mixer of in de keukenmachine tot stevige pieken. Voeg 125 gram kristalsuiker al kloppend in 4 porties toe en klop het eiwit helemaal stijf en glanzend. Meng de poedersuiker met de maïzena. Spatel de poedersuiker door het eiwit. Schep het eiwitschuim in 2 ronde cirkels op de bakplaat. Maak de ene cirkel groter dan de andere cirkel en zorg voor een iets hogere rand. Laat de meringues in de voorverwarmde oven in ongeveer 2 uur drogen, tot het eiwitschuim van buiten krokant voelt maar van binnen nog zacht is. Neem de meringues uit de oven en laat ze op een taartrooster afkoelen. Klop de slagroom met de resterende 50 gram suiker stijf. Maak het fruit schoon en snijd in stukjes. Schep de slagroom op de meringues. Verdeel er het fruit over. Zet de kleine meringue op de grotere meringue. Strooi de muntblaadjes en een beetje extra poedersuiker erover.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Oventijd: 2 uur + afkoelen.
Serveertip
Serveer de pavlova meteen zodat de meringues knapperig blijven. Liever voorbereiden? Bewaar ze dan in een luchtdichte trommel en bouw de pavlova maximaal 30 minuten voor serveren op. Ook slagroom en fruit kun je voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren.
Variatietip
Marineer het fruit in een paar lepels bosvruchtenlikeur of balsamicoazijn en een schepje suiker.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Met medewerking van: Dille & Kamille, Nijhof, de Weldaad, Zara Home, H&M Home.