Recept voor mini aardappel-pastinaakgratins
4 februari 2017
Zet in plaats van gekookte aardappelen eens deze aardappel-pastinaakgratins op tafel. Makkelijk te maken en heerlijk als bijgerecht.
Zet in plaats van gekookte aardappelen eens deze aardappel-pastinaakgratins op tafel. Makkelijk te maken en heerlijk als bijgerecht.
Bijgerecht, 6 personen
Boodschappenlijstje:
- 500 g vastkokende aardappels
- 500 g pastinaak
- 125 ml slagroom
- 125 ml melk
- 1 flinke teen knoflook, geperst
- 150 g geraspte gruyère
- enkele sprietjes bieslook
- Extra: 6 éénpersoons ovenschaaltjes (inhoud ca 200 ml), ingevet
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200C.
- Schil de aardappels en snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes.
- Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd of schaaf ze in flinterdunne plakjes.
- Meng in een schenkkannetje de slagroom met de melk en de knoflook.
- Leg enkele plakjes aardappel en pastinaak op de bodems van de ovenschaaltjes. Bestrooi met zout, peper en wat kaas.
- Ga zo door met lagen maken tot alle schaaltjes tot de rand toe zijn gevuld. Duw stevig aan en schenk er het roommengsel over.
- Zet de schaaltjes op een stuk aluminiumfolie of een bakplaat in de oven en bak ze in 40-50 minuten gaar en goudbruin; een spies moet je er gemakkelijk in kunnen steken.
- Neem ze uit de oven en garneer met sprietjes bieslook.
Bereidingstijd: 25 minuten, plus oventijd.
Planning: Bak de gratins ruim van tevoren en laat ze helemaal afkoelen. Verwarm ze voor het opdienen afgedekt met aluminiumfolie ca. 25 minuten in de oven op.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Sander de Ponti. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Zara Home, Studio Bazar.