Recept voor.. moeders vruchtentaart
1 april 2016
Heerlijke vruchtentaart volgens origineel recept met een vleugje van nu.
Heerlijke vruchtentaart volgens origineel recept met een vleugje van nu.
Boodschappenlijstje
-6 eieren
-70 g boter + extra om in te vetten
-bloem om te bestuiven
-100 g fijne kristalsuiker
-85 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
-10 g rode gelatine of 6 blaadjes
-200 g rood diepvriesfruit
-1/2 l blik (430 g) vlaaivulling, bv. bosvruchten
-1/2 l slagroom
-1 zakje klopvast
-4 eetl poedersuiker
-2 eetl vanillepuddingpoeder (als Saroma)
-scheutje Kirsch
-open vruchtenbodem taartvorm, ∅ 28 cm
-glazen schaal
1. Neem de eieren 10 minuten van tevoren uit de koelkast.
2. Vet de taartvorm goed in en bestuif met bloem. Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 165˚C (heteluchtoven) of 180˚C (conventionele oven).
3. Splits 4 eieren (eventueel met een eierscheider). Klop de eidooiers met de overige 2 eieren en de suiker in circa 10 minuten dikschuimig. Bewaar de eiwitten in de koelkast of diepvries voor bijvoorbeeld merengues*.
4. Smelt boter in een pan, niet bruin laten worden. Voeg het gezeefde meel toe aan het deeg en daarna de boter. Roer snel door elkaar en vul de vorm.
5. Bak de taart circa 45 minuten en laat even in de oven afkoelen. Haal de taart daarna voorzichtig uit de vorm.
6. Week de gelatine in ruim koud water. Neem het fruit uit de diepvries en vul hiermee de glazen schaal. Voeg de vlaaivulling toe en verwarm kort in de magnetron. Los hierin al roerende de goed uitgeknepen gelatine op en laat even afkoelen.
7. Klop de slagroom stijf met de klopvast, de poedersuiker, de puddingpoeder en de Kirsch. Verdeel dit over de taart en schep daarop het fruitmengsel.
* Voor merengues klop je eiwit met suiker in een vetvrije kom stijf (gebruik per eiwit circa 50 gram fijne suiker). Verdeel hiervan toefjes op een bakplaat en bak in circa 90 minuten in een voorverwarmde oven van 90ºC. Laat afkoelen in de oven en klaar zijn je merengues!
Anno nu: Taart met hangop en vers fruit
Lek 2 liter yoghurt 1 nacht uit in een schone theedoek. Bak de taartbodem zoals hierboven beschreven. Week 5 blaadjes gelatine in koud water. Kook 100 gram suiker met het sap en rasp van 1 sinaasappel tot de suiker is opgelost. Voeg de uitgelekt gelatine toe en roer tot deze is opgelost. Meng met de hangop en stort op de bodem in de taartvorm. Laat ten minste 1 uur opstijven in de koelkast. Verdeel 500 gram vers fruit over de taart en serveer.
Leuke tip!
Dit recept komt uit het boek 'Alles kip & ei?'. In dit leuke boek lees je over de geschiedenis van de kip- en ei reclames. Wie kent niet de slogans als 'Breek de dag, tik 'n eitje' en 'Kip, 't meest veelzijdige stukje vlees'? Door de recepten van vroeger en nu is dit een geschikt boek voor de liefhebber!
Alles kip & ei?
Wilbert Schreurs
Caplan Publishing B.V.
Bestellen kan hier voor € 19,95