Recept voor Opperdoezer ronde met dille-knoflookboter
23 oktober 2014
Dit heerlijke bijgerecht past bij vele gerechten. Serveer het bijvoorbeeld met broccoli en gebakken kabeljauwfilet.
Dit heerlijke bijgerecht past bij vele gerechten. Serveer het bijvoorbeeld met broccoli en gebakken kabeljauwfilet.
Bijgerecht, 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 el dille, fijngehakt
- fleur de sel
- 1 kg Opperdoezer Ronde
Aan de slag!
- Prak met een vork de knoflook en de dille door de zachte boter. Voeg fleur de sel naar smaak toe. Laat de boter, verpakt in vershoudfolie, in de koelkast in 30 min. stevig worden.
- Boen de aardappelen schoon en snijd eventuele ogen weg. Halveer grote exemplaren. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar.
- Giet de aardappelen af. Schep de aardappelen op een schaal en verdeel er de boter in kleine vlokjes over.
Opperdoezer Ronde: De Opperdoezer Ronde is een bijzonder aardappelras met een herkomstbescherming. Dit aardappelras mag alleen rondom het Noord-Hollandse plaatsje Opperdoes worden verbouwd en wordt er met de hand gerooid en gesorteerd. De Opperdoezer Ronde is een vastkokende aardappel, herkenbaar aan de diepliggende ogen en onregelmatige vorm. De aardappel is daardoor moeilijk te schillen en kan het beste worden geschrapt.
Bereidingstijd: 35 minuten.
Wachten: 30 minuten.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Hanneke Boers. M.m.v. de Weldaad, Dille & Kamille, Nijhof, Ikea.