Placeholder

Recept voor paddenstoelenbouillon met stiltoncroutons

Je kunt dit soepje niet alleen als tussengerecht eten, maar ook als voorgerecht. Maak hem een dag van te voren, dan hoef je hem de volgende dag alleen maar op te warmen!

Je kunt dit soepje niet alleen als tussengerecht eten, maar ook als voorgerecht. Maak hem een dag van te voren, dan hoef je hem de volgende dag alleen maar op te warmen!

Tussengerecht, 6 personen

Boodschappenlijstje:

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1,5 liter runder- of kippenbouillon
  • een flinke scheut droge sherry
  • 4-6 takjes tijm
  • 250 g kastanjechampignons, schoongeveegd en in plakjes
  • 100 g shiitake, harde stelen verwijderd, schoongeveegd en in plakjes
  • 2 bosuitjes, in dunne schuine ringen
  • enkele blaadjes platte peterselie, grof gesneden

Voor de croutons:

  • 12 kleine sneetjes stokbrood
  • 150-200 g stilton of andere blauwe kaas
  • Extra: zeef

Aan de slag!

  1. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en bleekselderij 2-3 minuten. Schenk de bouillon en sherry erbij en voeg de takjes tijm toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de bouillon 10-15 minuten op matig vuur met deksel schuin op de pan sudderen.
  2. Zeef de bouillon boven een andere pan (de ui en bleekselderij gebruik je niet). Voeg de champignons en shiitake aan de bouillon toe en laat nog 10 minuten sudderen. Proef de bouillon en voeg als deze te zout is nog een scheutje heet water toe.
  3. Verwarm vlak voor het opdienen de ovengrill voor. Beleg de sneetjes stokbrood met plakjes kaas en leg ze enkele minuten onder de ovengrill tot de kaas is gesmolten; blijf erbij, want het gaat sneller dan je denkt.
  4. Schep de bouillon in diepe borden en verdeel er de bosuitjes en peterselie over. Serveer met de warme kaascroutons.

Bereidingstijd: 15-20 minuten, plus 20-25 minuten kooktijd.

Planning: Je kunt de bouillon al een dag van tevoren maken. Warm hem vlak voor het opdienen op.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Sander de Ponti. M.m.v. Nijhof, Dille & Kamille, Zara Home, Studio Bazar.