Recept voor parmezaankoekjes met romige risotto en verse kruiden
28 februari 2013
Waan je in het warme Italië met dit heerlijke risotto gerecht.
Waan je in het warme Italië met dit heerlijke risotto gerecht.
Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 1 liter groente- of kippenbouillon (van tabletten)
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
- 300 g risottorijst
- 1 glas witte wijn
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 25 g roomboter
- 2 handenvol gemengde kruiden (bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dille en basilicum), grof gehakt
Voor de kaaskoekjes:
- 50 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
Extra: bakpapier.
Aan de slag!
- Verwarm voor de kaaswafels de oven voor op 180°C.
- Verdeel de kaas in repen van ca. 3 x10 cm op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Laat de kaas in de oven in ca. 10 minuten smelten en goudbruin kleuren.
- Neem de kaaskoekjes met een spatel van de bakplaat en bewaar ze eventueel tot gebruik in een luchtdichte doos.
- Breng voor de risotto de bouillon aan de kook en laat op laag vuur sudderen.
- Verwarm de olie in een ruime (hapjes)pan en fruit de ui en bleekselderij 3 minuten.
- Schep de rijst erdoor en bak de korrels kort mee tot ze glanzen.
- Schenk de wijn erbij en laat wegborrelen.
- Schenk vervolgens ongeveer een kwart van de bouillon erbij.
- Laat de rijst zachtjes koken; roer regelmatig.
- Voeg zodra de rijst de bouillon heeft opgenomen weer een flinke scheut bouillon toe.
- Zet het vuur lager en blijf roeren tot bijna al het vocht opgenomen is.
- Schenk daarna weer een beetje van het vocht erbij.
- Herhaal deze handeling tot de risotto na ca. 25 minuten romig en beetgaar is.
- Meng er dan de kaas en boter door en voeg eventueel nog een scheutje bouillon toe om de risotto iets smeuïger te maken.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schep er vlak voor het opdienen de gemengde kruiden door.
- Verdeel de risotto over vier diepe borden en steek er de kaaskoekjes in.
- Serveer met een salade.
Bereidingstijd: ca. 50 minuten.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Studio bazar, Nijhof, Ikea en Zara home.