Placeholder

Recept voor pastinaakstamppot met appel en spekjes

Zin in een lekkere, Hollandse stamppot? Maak dan eens deze pastinaakstamppot met appel en spekjes. Dat wordt smullen!

Zin in een lekkere, Hollandse stamppot? Maak dan eens deze pastinaakstamppot met appel en spekjes. Dat wordt smullen!

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 1,5 kg kruimige aardappelen, geschild
  • 3 pastinaken, geschild en in plakken
  • 1 rookworst (275 g)
  • 1 el olijfolie
  • 250 g gerookte spekreepjes
  • 1 handappel, bijv. jonagold, ongeschild in blokjes
  • 150-200 ml melk
     

Aan de slag!

  1. Kook de aardappelen met de pastinaak in ruim water met zout in 20 min. gaar.
  2. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen.
  3. Verhit in een koekenpan de olijfolie.
  4. Bak de spekreepjes knapperig uit.
  5. Bak de appel 3 min. met het spek mee.
  6. Verwarm de melk.
  7. Giet de aardappelen met de pastinaak af.
  8. Stamp ze samen grof; voeg voldoende melk toe tot een smeuïge stamppot ontstaat.
  9. Schep de spekjes met de appel door de stamppot.
  10. Voeg zout en peper naar smaak toe en leg er de rookworst op.

Drie variaties:

– Vervang de pastinaak door winterpeen.

– Bak met de appel 2 tl karwijzaad mee.

– Serveer de stamppot ook eens met een gegrilde Hollandse biefstuk en (zelfgemaakte) kruidenboter.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Klik hier voor alle recepten op Vriendin.nl

Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.