Placeholder

Recept voor Patatas Bravas

Bij de Spaanse chefs is dit gerecht heel populair, omdat er enorm veel verschillende manieren zijn om het te bereiden. Hier vind je alvast een basisrecept!

Bij de Spaanse chefs is dit gerecht heel populair, omdat er enorm veel verschillende manieren zijn om het te bereiden. Hier vind je alvast een basisrecept!

Bijgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje

Voor de aardappels:

  • 750 g aardappels, geschild en in stukken van 1,5 cm
  • 150 ml olijfolie of wat meer, om te bakken
  • 1 el gehakte peterselie
  • kant-en-klare knoflookmayonaise (aïoli), om erbij te serveren

Voor de tomatensaus:

  • 1 blik tomaten op sap (400 g)
  • 1 el olijfolie1 teen knoflook, fijngehakt
  • een flinke scheut droge sherry of witte wijn
  • 2 tl pikant paprikapoeder

Extra: staafmixer of keukenmachine, keukenpapier.

Aan de slag!

Maak eerst de tomatensaus:

  1. Pureer de inhoud van het blik tomaten met een staafmixer of in een keukenmachine.
  2. Verhit de olie in een pan en bak de knoflook 30 seconden, voeg de gepureerde tomaten, sherry of wijn en paprikapoeder toe.
  3. Laat de saus op matig vuur ca. 15 minuten sudderen.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. De saus moet vrij vloeibaar zijn en kan eventueel worden verdund met een scheutje water.
  6. Zet de saus even apart.

Begin nu aan de aardappels:

  1. Bak de blokjes aardappel in ca. 15 minuten gaar en goudbruin; schep ze regelmatig om.
  2. Haal de aardappels met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken.
  3. Doe ze daarna in een schaal en bestrooi ze met zout en peper.
  4. Verwarm de tomatensaus nog even en schenk de saus over de aardappels.
  5. Strooi er de peterselie over en schep de aïoli erop.

Lekker met gebakken vis en een groene salade met uiringen.

Tips:

  • Gooi de olijfolie niet weg, die kun je nog een keer gebruiken.
  • Schenk de olie door een zeef in een kannetje en bewaar op een koele, donkere plek.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten.

Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof en Studio bazar.