Placeholder

Recept voor pittige ribbetjes met brood en aioli

Maak lekkere ribbetjes: pittig Spaans.

Maak lekkere ribbetjes: pittig Spaans.

Hoofdgerecht voor 4 personen 

Ingrediënten:
1 kilo spareribs (2 grote racks)
-65 ml zoete sherry
-1 el olijfolie
-1½ tl gemalen koriander
-2 tl gemalen komijn
-1 tl gemalen venkel
-2 tl gedroogde oregano
-2 tl gerookt paprikapoeder
-3 teentjes knoflook, geperst
-zout en peper
-100 ml water
-aioli, voor erbij

Aan de slag:
Bekleed een grote bakplaat met een dubbele laag aluminiumfolie. Was de spareribs, dep ze goed droog met keukenpapier en verwijder het vliesje aan de onderkant. Om de marinade te maken, kluts je de sherry, olijfolie, koriander, komijn, venkel, oregano, paprikapoeder, knoflook en zout en peper in een kommetje. Wrijf de spareribs aan alle kanten in met de marinade en leg ze op de bakplaat met de bolle (vlezige) kant naar boven. Schenk het water eromheen en dek de bakplaat af met aluminiumfolie. Laat zo een half uurtje buiten de koelkast staan en verwarm ondertussen de oven voor op 170°C. Bak de spareribs afgedekt anderhalf uur. Bekleed de bakplaat opnieuw met folie en bak ze onafgedekt nog 8-15 minuten op 190°C. Houd goed in de gaten dat ze niet verbranden. Laat de spareribs 10 minuten rusten en serveer met de pan con tomate en aioli.

Bereidingstijd: 10 minuten (plus een half uurtje op kamertemperatuur komen).

Oventijd: 1 uur en 45 minuten.

Extra: pittig paprikapoeder
Het is zeker de moeite waard om gerookt paprikapoeder (pimentón ahumado) in huis te hebben, want het is heerlijk in allerlei barbecuegerechten en marinades! Mocht je het niet hebben, neem dan gewoon paprikapoeder en voeg ¼ tl cayennepeper toe.

Bijgerecht: brood
Grill dikke sneden brood en wrijf ze terwijl ze nog warm zijn in met een teentje knoflook en een halve (zeer rijpe) tomaat. Besprenkel met olijfolie en zout.

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Paola Westbeek. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Zara Home, Nijhof, Dille & Kamille.