Recept voor quinoa salade met groene asperges en kabeljauw + 7 weetjes over asperges
12 april 2017
Het is aspergetijd, heerlijk! Gisteren opende Niven Kunz officieel het aspergeseizoen en wij mogen weetjes en een recept delen.
Het is aspergetijd, heerlijk! Gisteren opende Niven Kunz officieel het aspergeseizoen en wij mogen weetjes en een recept delen.
Weetjes over de asperge
Het Nederlands asperge centrum deelde met ons 7 weetjes
-Asperges zijn maar een korte tijd verkrijgbaar en de afgelopen 10 jaar steeg de consumptie van asperges jaarlijks.
-De meeste asperges worden verkocht in de supermarkt.
-Asperges gaan groeien bij een bodemtemperatuur van 12 graden.
-Je kunt asperges ook schillen en invriezen. Je kunt ze in de zes maanden erna nog eten.
-Asperges zijn goed voor je gewicht, bloeddruk, nieren, hart en lever.
-Het aspergeseizoen duurt tot 24 juni.
-Fan van asperges? Je kunt het Nederlands asperge centrum volgen op Facebook en Instagram.
Recept voor quinoa salade met groene asperges en kabeljauw
Onderstaande gerecht is afkomstig uit 'Groente!’ het nieuwe boek van Niven Kunz dat 29 mei uitkomt bij Kosmos Uitgevers.
Niven Kunz is Aspergeambassadeur 2017 en groot aspergeliefhebber: “Dat ik Aspergeambassadeur ben geworden vind ik een grote eer want als érgens het 80/20-principe tot zijn recht komt, is het wel bij asperges: 80% lokaal, 80% groenten, 80% seizoensgebonden.” Niven Kunz is momenteel te zien als jurylid in Topchef Academy (morgenavond, 18.30 -19.30 uur, RTL 5).
Foto: Opening aspergeseizoen 2017 Amstel Hotel
Zo maak je de salade
4 personen – 25 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 takje tijm, alleen de blaadjes
- 200 g quinoa
- 500 ml groentebouillon
- 200 g groene asperges
- 4 stukken kabeljauw, met huid
Extra: eventueel grillpan
Doe een scheutje olie in de pan en zet de sjalot, knoflook en tijm aan. Voeg de quinoa toe en roer om tot alle korrels bedekt zijn met de olie. Blus af met de groentebouillon en laat de quinoa gaar koken (kijk hiervoor op de verpakking). Breng op smaak met peper en zout. Haal de kontjes van de groene asperges (ongeveer 2 cm) en rooster de groenten een paar minuten in een hete (grill)pan met een scheutje olijfolie. Bestrooi de kabeljauw met zout en peper. Verhit een pan met een laagje olie. Bak de vis op de huidkant tot hij goudbruin en krokant is. Draai om, voeg een klontje boter toe en zet het vuur laag. Bedruip de vis regelmatig met de bruine boter en verwarm tot net gaar (dit duurt nog ongeveer 2-3 minuten, afhankelijk van de dikte van het stuk vis). Plaats de quinoa op het bord en leg de geroosterde asperges en de kabeljauw erop.
In onderstaand filmpje krijg je nog meer informatie over asperges.