Recept voor salade Nicoise
14 december 2012
Deze heerlijke salade uit het Zuid-Franse Nice maak je van rauwe groente, alleen de artisjokhartjes zijn een uitzondering.
Deze heerlijke salade uit het Zuid-Franse Nice maak je van rauwe groente, alleen de artisjokhartjes zijn een uitzondering.
Voor- of lunchgerecht voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 4 eieren
- 1 krop sla
- 1 blik artisjokharten, uitgelekt
- 100 g haricots verts
- 4 trostomaten
- 1 rode ui
- 1 groene paprika
- 3 eetlepels zwarte olijven
- 8 ansjovis filets
- 6 eetlepels olijfolie, extra vièrge
- 2 eetlepels azijn
- 1 1/2 tl Dijon mosterd
Aan de slag!
- Kook de eieren in ca. 10 minuten.
- Was de sla en verdeel de blaadjes over 4 grote borden of leg ze op een grote schaal.
- Snijd de artisjokharten in vieren en verdeel ze over de sla.
- Haal de boontjes af en halveer ze.
- Snijd de tomaat in partjes.
- Pel de ui en snijd hem in ringen.
- Maak de paprika schoon en snijd hem in repen.
- Verdeel de boontjes, tomaat, ui en paprika over de sla.
- Pel de eieren en snijd ze in parten, schik ze op de sla.
- Garneer de salade met de ansjovis en de olijven.
- Klop de olie en azijn met de mosterd tot een dressing; breng op smaak met zout en peper.
- Schenk de dressing over de salade. Lekker met stokbrood.
Recept: Mirjam Bakker-van Dam. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Isabel van der Horst m.m.v. Fleur de Lys