Placeholder

Recept voor.. scharrelkip met Hollandse vulling

Zo’n hele kip lijkt misschien moeilijk te bereiden, maar het is makkelijker dan je denkt! Heerlijk met een Hollandse vulling.

Zo’n hele kip lijkt misschien moeilijk te bereiden, maar het is makkelijker dan je denkt! Heerlijk met een Hollandse vulling.

Hoofdgerecht voor 4 personen:

-1 hele scharrelkip
-1 sneetje oud witbrood of sneetjes stokbrood
-1 grote Hollandse geschilde appel als Elstar in blokjes
-12 gepelde en gehalveerde walnoten
-1 theel. kaneelpoeder, peper en zout uit de molen, kruidenmix voor een hele kip (supermarkt)
1 dl appelsap
-5 klontjes roomboter
-2 dl koffieroom.

Bereiding

*Laat de kip tot gebruik in de koelkast.
*Zet de oven op 180°C (heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra).
*Maak een vulling door het brood te weken in water en uit te knijpen.
*Meng dit met de appel, de noten, de kaneel, peper en zout.
*Neem de kip uit de koelkast en vul die met het appelmengsel.
*Steek eventueel de buikholte dicht met prikkers of gebruik keukendraad.
*Bestrooi de buitenkant met de kruidenmix.
*Schenk het sap in een ovenschaal, voeg de boter toe en leg hierop de kip.
*Zet de schaal middenin de warme oven.
*Keer de kip zo nu en dan en bedruip met het braadvocht.
*Voeg na 20 minuten de room toe en laat de kip in ca. 90 minuten garen.
*Roer de aanbaksels aan het einde van de bereiding los en neem de kip uit de oven.
*Gebruik een wildschaar of scherp mes om de kip te verdelen in vieren.
*Leg de kip nog even terug in de saus in de nog warme oven.
*Lekker met gebakken Hollandse aardappelen en gekookte boontjes met uisnippers.

Kiptip: bak gerookte spekblokjes uit en voeg gerookte kip in schijfjes toe.

Meer weten over kip: zie www.hoekiptnederland.nl
Lekkere kiprecepten; www.kiprecepten.nl