Recept voor schwarzwälder kirschtorte
29 november 2012
Een lekkere taart van vroeger met kersen en veel slagroom. De kirsch (kersenbrandewijn) geeft net even dat beetje extra pit.
Een lekkere taart van vroeger met kersen en veel slagroom. De kirsch (kersenbrandewijn) geeft net even dat beetje extra pit.
Voor 10 punten
Boodschappenlijstje:
- 6 eieren, gescheiden
- 250 g suiker
- 150 g bloem
- 50 g cacao
- 100 g boter, gesmolten
- 50 ml kirsch (kersenbrandewijn)
- 0,5 liter slagroom
- 1 grote pot kersen op siroop, uitgelekt
- 50 g pure chocolade, geraspt
- bosvruchten (diepvries, ontdooid), om te garneren (eventueel)
- Belangrijk: springvorm van 24 cm doorsnee, ingevet
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175 ºC.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
- Klop in een andere kom de eidooiers met 200 gram suiker in ca. vijf minuten luchtig en romig.
- Zeef de bloem en cacao boven de eidooiers en schep het geheel luchtig door.
- Voeg de boter en eiwitten toe en meng het geheel tot een gelijkmatige massa.
- Schep het beslag in de springvorm.
- Bak de taart in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar.
- Laat het resultaat helemaal afkoelen.
- Snijd de taart met een groot mes horizontaal in drie dunne lagen.
- Besprenkel de onderste twee lagen met de kirsch.
- Klop in een kom de slagroom met de rest van de suiker stijf.
- Houd eventueel nog kersen voor de garnering achter, snijd de rest van de kersen in stukjes.
- Leg de onderste taartlaag op een schaal.
- Verdeel er een kwart van de slagroom en de helft van de kersen over.
- Leg er de tweede taartlaag op en verdeel er weer een kwart van de slagroom en de rest van de kersen over.
- Dek af met de derde laag.
- Bedek de taart helemaal met slagroom, ook de zijkanten.
- Spuit met behulp van een spuitzak met kartelmond boven op de taart nog enkele toefjes slagroom.
- Duw de geraspte chocolade rondom tegen de zijkant van de taart. Versier de taart eventueel nog met bosvruchten of gemarineerde chocoladekersen.
- Tip: Marineer enkele kersen ca. 1 uur in een beetje kirsch. Dep de kersen droog en dompel ze met behulp van een spies of prikker door ca. 50 gram gesmolten pure chocola. Leg ze op een bord en laat de chocolade in de koelkast hard worden. Versier er de taart mee.
Recepten: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk