Placeholder

Recept voor sticky bloemkool met spek & lente-ui

Bloemkool is niet alleen winterkost, ook in de zomermaanden doet deze groente het goed op tafel.

Bloemkool is niet alleen winterkost, ook in de zomermaanden doet deze groente het goed op tafel.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor sticky bloemkool

• 1 grote bloemkool (1-1,5kg), bladeren verwijderd en in 8 parten
• zout & peper
• 3 el zonnebloemolie
• 70 ml sushi-azijn
• 5 el sojasaus
• 3 el bruine suiker
• 4 tenen knoflook, schoon en gekneusd
• 1 chilipeper, fijngesneden
• 3 laurierblaadjes
• 3 lente-uitjes, fijngesneden
• 200 g gerookt spek, in blokjes of plakjes
• gekookte rijst

Ook lekker: Recept voor geroosterde bloemkool en venkel

Aan de slag

  1. Breng de stukken bloemkool op smaak met zout en peper. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de stukken bloemkool ca. 3 minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin zijn. Haal de bloemkool uit de pan en herhaal dit principe met de overige stukken. Voeg eventueel wat extra olie toe.
  2. Doe nu alle bloemkool in de pan en voeg 60 ml water, sushi-azijn, sojasaus, bruine suiker, knoflook, chilipeper en laurier toe. Dek de bloemkool af en laat het ca. 4 minuten zachtjes doorkoken. Haal de deksel van de pan en laat het vocht nog enkele minuten inkoken. Schep het vocht tijdens het inkoken constant over de bloemkool tot deze beetgaar is en de saus wat ingedikt.
  3. Verhit ondertussen een ruime koekenpan op het vuur en voeg het spek toe. Bak het spek op laag vuur goudbruin en krokant.
  4. Besprenkel de bloemkool voor serveren met lente-ui en uitgebakken spek. Serveer met gekookte rijst.

Ook lekker: Recept voor roti met bloemkool en kip

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Victor de Launay.