Placeholder

Recept voor tajine met 5 groenten en geitenkaas

Van 23 t/m 29 januari is het de ‘Even geen vlees week’. Om alvast in de vegetarische sfeer te komen plaatsen we deze week iedere ochtend een vegetarisch recept. Vandaag het recept voor tajine met 5 soorten groenten en geitenkaas.

Van 23 t/m 29 januari is het de ‘Even geen vlees week’. Om alvast in de vegetarische sfeer te komen plaatsen we deze week iedere ochtend een vegetarisch recept. Vandaag het recept voor tajine met 5 soorten groenten en geitenkaas.

Boodschappenlijstje (voor 4 personen):

– 2 el olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 400 g knolselderij, geschild en in blokjes
– 400 g wortel, geschrapt en in plakjes
– 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in repen
– 1 blik tomatenblokjes (400 g)
– 1 blik kikkererwten (400 g)
– 1 flinke el ras-el-hanout
– 200 ml groentebouillon
– 1 courgette, in repen
– 150 g geitenkaas, verkruimeld

Extra: tajine (zie tip)

Aan de slag!
Verwarm de olie op matig vuur in een tajine en fruit de ui. Voeg de knolselderij, wortel en paprika toe en meng er de tomatenblokjes, kikkererwten en ras-el-hanout door. Schenk er de bouillon bij en breng zachtjes aan de kook. Dek de tajine af en laat ca. 20 minuten sudderen. Schep de repen courgette erdoor en laat afgedekt nog 15-20 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met geitenkaas. Lekker met couscous. 

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 35-40 minuten sudderen.

Tip: Een tajine van klei moet je, als je ’m voor het eerst gebruikt, 24 uur in water weken. Als je niet zo vaak in de tajine kookt, is het verstandig de pot voor elk gebruik 1 uur te weken. Zo voorkom je dat de tajine tijdens het koken barst. Als je op gas kookt, kun je het beste een vlamverdeler gebruiken, zodat de hitte gelijkmatig over de onderkant wordt verdeeld. Tajines kun je beter niet op elektrische of keramische kookplaten gebruiken. In dat geval kun je de tajine ook prima in een oven van 200°C zetten. Verwarm de tajine altijd heel langzaam op laag tot matig vuur. Als de temperatuurwisselingen te groot zijn, heb je kans dat de pot barst. Er zijn ook tajines van roestvrijstaal te koop. Voordeel hiervan is dat je ze op elke kookplaat kunt gebruiken. 

Productie: Tessa Klösters. Recepten: Tal Maes. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yvonne  Jimmink. M.m.v. Nijhof, Zara Home.

Klik hier voor meer recepten op Vriendin.nl.