Recept voor Tarte Tatin
4 augustus 2011
Speciaal vandaag, op Quatorze Juillet, dé Franse feestdag, een Frans recept. Deze heerlijke omgekeerde appeltaart is vernoemd naar de zusjes Tatin, die eind negentiende eeuw ten zuiden van Parijs l’Hotel Tatin dreven. Waarschijnlijk zijn ze niet de bedenkers van de taart, maar hun versie was in elk geval zo lekker, dat de taart de naam Tarte Tatin kreeg.
Speciaal vandaag, op Quatorze Juillet, dé Franse feestdag, een Frans recept. Deze heerlijke omgekeerde appeltaart is vernoemd naar de zusjes Tatin, die eind negentiende eeuw ten zuiden van Parijs l’Hotel Tatin dreven. Waarschijnlijk zijn ze niet de bedenkers van de taart, maar hun versie was in elk geval zo lekker, dat de taart de naam Tarte Tatin kreeg.
Taart voor 8 personen
Boodschappenlijstje:
- 6 stevige friszure appels (bijv. braeburn)
- 1 el citroensap
- 75 g boter, in blokjes
- 100 g kristalsuiker
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
- bloem, om te bestuiven
- geklopte slagroom of zure room, om erbij te serveren
Nodig: ronde taartvorm van ca. 24 cm doorsnee
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 225ºC.
- Schil de appels, snijd ze in vier parten en verwijder de klokhuizen.
- Sprenkel het citroensap over de appels.
- Doe de boter en de suiker in de taartvorm.
- Zet de vorm op het vuur en laat de boter en suiker zachtjes smelten.
- Leg de appels er met de bolle kant naar beneden naast elkaar in.
- Zet de vorm weer op het vuur en laat de appels ca. 20 minuten op een matig vuur zachtjes koken tot het vocht is verdampt en de saus goudbruin van kleur en stroperig is.
- Haal de vorm van het vuur en laat de appels even afkoelen.
- Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap die iets groter is dan de vorm.
- Leg het deeg op de appels en stop de zijkanten van het deeg in.
- Bak de taart in ca. 20 minuten in de oven goudbruin en gaar.
- Haal de taart uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen.
- Leg er een bord op en keer de taart.
Serveer de taart lauwwarm met slagroom of een dotje zure room.
TIP: Voor een Tarte Tatin heb je een dichte, ronde, metalen bakvorm nodig die je op het vuur kunt zetten. Gebruik geen springvorm, want dan lopen de sappen van de appel er tijdens het bakken uit. Eventueel kun je de taart ook in een ovenvaste koekenpan maken.
Recept: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk