Recept voor witlofschotel met brie en notenkorst
11 januari 2019
Perfect voor een winterse dag: deze witlofschotel met brie en notenkorst. Je moet er een uur voor uittrekken, maar dan staat er ook echt wat bijzonders op tafel.
Perfect voor een winterse dag: deze witlofschotel met brie en notenkorst. Je moet er een uur voor uittrekken, maar dan staat er ook echt wat bijzonders op tafel.
Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 30 minuten
Ingrediënten:
• 1 kilo kruimige aardappels, geschild
• 2½ dl volle melk
• 100 g boter
• ½ tl nootmuskaat
• 8 stronkjes witlof
• 300 g brie
• 100 g walnoten
• rozemarijn
Aan de slag:
1. Breng de aardappels met weinig water (ze moeten half onder staan) en een theelepel zout aan de kook met een deksel op de pan. Kook ze in 20 minuten gaar.
2. Breng de melk met de boter in een pan aan de kook. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Laat ze een minuutje uitstomen op laag vuur en pureer ze met een stamper, in een bolzeef of met een passe-vite. Roer de hete melk met boter erdoor en breng de puree met zout, peper en nootmuskaat op smaak.
3. Verwijder de buitenste blaadjes van de witlof en snijd de stronkjes over de lengte doormidden. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook. Doe de witlof erbij en kook deze in 3 minuten beetgaar. Giet af in een vergiet.
4. Verwarm de oven voor tot 200ºC. Vet een ovenschaal in met wat boter. Leg de gehalveerde witlofstronkjes op de bodem van de schaal. Verdeel hierover de puree. Snijd de brie in plakken en verdeel die over de puree. Hak de noten grof en strooi die er met wat rozemarijn overheen.
5. Bak de schotel 30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Eke Mariën.
Ook lekker: