Recept voor XL-cupcake
28 juni 2014
Heb je een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid? Verras iedereen met deze XL-cupcake!
Heb je een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid? Verras iedereen met deze XL-cupcake!
Gebak, 8 personen
Boodschappenlijstje:
- 1 pak biscuitmix (250 g, Dr. Oetker)
- 4 eieren
- 50 ml karnemelk
- 100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 1 zakje mix voor luchtige botercrème (105 g, Dr. Oetker)
- 125 ml melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 1,5 tl rode kleurstofstift (pakje 3 stiften, Dr. Oetker)
- 250 g marsepein of rolfondant, kleur naar keuze
- poedersuiker, om te bestuiven
- strooisel of taartdecoratie naar keuze
- Extra: mixer met gardes of keukenmachine, springvorm (18 cm ø), bakpapier
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor tot 160 ºC. Klop met de mixer of in de keukenmachine op de laagste stand de biscuitmix met de eieren en de karnemelk goed.
- Klop het mengsel daarna op de hoogste stand tot een luchtig beslag.
- Leg op de bodem van de springvorm een vel bakpapier. Zet de rand erop en sluit de vorm. Vet de zijkant goed in en schenk het beslag in de vorm.
- Bak de biscuittaart in de voorverwarmde oven in 30 min. goudbruin en gaar. Laat de taart in de vorm 5 min. afkoelen. Verwijder de vorm en laat de taart op een taartrooster verder afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop voor de topping de boter met de mixer of in de keukenmachine op de laagste stand luchtig. Voeg de mix voor de botercrème, de melk en de vanillesuiker toe en klop op de laagste stand glad.
- Klop daarna nog 1 min. op een hogere stand tot een luchtige crème. Klop er de kleurstof door.
- Rol de marsepein of rolfondant op een met poedersuiker bestoven werkvlak uit tot een dunne lap. van zo'n 36 cm ø. Snijd de zijkanten van de taart van boven naar beneden schuin bij zodat de taart de vorm van een cupcake krijgt.
- Besmeer de zijkant dun met botercrème.
- Omwikkel de taart met de marsepein of rolfondant zodat er een 'papieren cupcakevormpje' ontstaat. Laat de marsepein drogen en hard worden.
- Schep de botercrème op de cupcake en maak met de achterzijde van de lepel mooie 'golven'.
- Maak de cupcake met strooisel of taartdecoratie naar keuze af.
Tip: In sommige grotere supermarkten vind je een uitgebreid assortiment strooisel en taartdecoratie.
Variatietip: Vervang voor een romige topping de roomboter door 125 g mascarpone en neem 100 ml melk.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Oventijd: 30 minuten, plus afkoelen en drogen marsepein/rolfondant.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Hanneke Boers. M.m.v. Nijhof, Zara Home, Dille&Kamille, Studio Bazar.