Scharrelkip met mangochutney
18 maart 2015
Zet vanavond deze hele kip eens op tafel. Ontzettend lekker!
Zet vanavond deze hele kip eens op tafel. Ontzettend lekker!
Boodschappenlijstje voor 4 personen:
- 1 hele scharrelkip van ca. 1400 g
- 150 g evt. voorgekruid kipgehakt
- 2 eetl. gesnipperde rode ui of lente uitjes
- 2 eetl. gehakte peterselie
- 1 ei M, kipkruiden, cocktailprikkers (buikholte dichtsteken)
- 60 g gesmolten roomboter
- 2½ dl gevogeltefond
- 1½ dl Calvados of appelsap
- 2½ dl slagroom
- sap van 1 citroen of limoen
- stukjes boter om saus mee te binden
- zout en peper uit de molen
- 8 blaadjes verse basilicum
Aan de slag!
- Verwarm de oven op 180°C.
- Meng het gehakt met de ui, peterselie en het losgeklopte ei.
- Bestrooi de buikholte van de kip royaal met kipkruiden.
- Vul de kip met het gehaktmengsel en gebruik de prikkers.
- Leg de kip met de boter in een ovenschaal.
- Plaats de kip eerst 30 min. middenin de warme oven en voeg daarna de fond toe.
- Laat de kip nog 1 uur braden en bedruip zo nu en dan met het braadvocht.
- Haal de kip uit de schaal, roer alle aanbaksels los en giet dit in een pan.
- Voeg de Calvados, de room en eventueel wat citroen toe.
- Kook de saus in en bind ev. bij met een beetje boter.
- Maak de saus op smaak met zout en peper en schenk de saus in een juskom.
- Garneer de kip met de basilicum.
- Lekker met verse gekookte asperges en mangochutney.
Kiptip: leg verse rozemarijn onder het kippenvel vóór de bereiding.
Meer weten over kip: zie www.hoekiptnederland.nl
Lekkere kiprecepten: www.kiprecepten.nl