Placeholder

Dit wil je: met dit recept bak je de allerlekkerste speculaastaart

Die geur van speculaas door het huis, heerlijk! Met dit recept voor speculaastaart zullen je gasten zeker onder de indruk zijn.

Voor 10 à 12 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten, plus 30 minuten rusttijd.
Rusttijd: 30 minuten
Baktijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g donkerbruine basterdsuiker
  • 175 g boter, in blokjes
  • 1/2 el speculaaskruiden (zie tip)
  • 2 el melk
  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei, plus 1 eidooier
  • 50 g blanke amandelen om te garneren
  • bloem om te bestuiven

Extra nodig: ronde springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet.

Nog niet uitgebakken? Maak dan ook eens een speculaas cheesecake

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Kneed in een kom eerst het meel, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de melk en een mespunt zout tot een soepel deeg.
  3. Verpak vervolgens het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  4. Verdeel het deeg nu in twee gelijke delen.
  5. Snijd daarna een helft van het deeg in plakjes en verdeel ze over de bodem van de bakvorm.
  6. Duw de naden goed aan zodat de hele bodem is bedekt.
  7. Verbrokkel daarna de amandelspijs in een kom.
  8. Klop nu het ei los en roer het door de spijs.
  9. Kneed door tot het smeuïg is.
  10. Verdeel de spijs over de bodem in de vorm.
  11. Rol de andere helft van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die zo groot is als de bakvorm.
  12. Leg de lap deeg op de spijs.
  13. Klop de eidooier los en bestrijk de taart ermee.
  14. Druk de amandelen in de bovenkant van taart en vorm er bloemetjes of patronen mee.
  15. Bak de taart in de oven in ca. 40 minuten gaar.
  16. Laat ten slotte afkoelen en haal uit de vorm.
  17. Snijd in punten.

Zelf speculaaskruiden maken

De geurigste speculaaskruiden maak je zelf. Meng eerst 1 tl gemalen kruidnagels (evt. versgemalen in een vijzel) met 1 tl gemberpoede en voeg ten slotte 2 tl gemalen kaneel en 1/2 tl nootmuskaat toe.

Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v.: & Klevering-zuid, Nijhof woonwarenhuis, Studio bazar.