Meal preppen

Te druk om te koken? Zó kan ‘meal preppen’ een handje helpen

Een drukke baan, een gezin, een sociaal leven; het leven kan flink druk zijn. Als je ‘s avonds ook nog moet koken, dan is dat soms best een uitdaging. In veel gevallen wordt het dan iets makkelijks (lees minder gezonds). Herken jij dit? Dan is ‘meal preppen’ een handige tip voor jou. 

Bij meal preppen bereid je de maaltijden voor één of meerdere dagen voor. Dit kan goed uitkomen wanneer je doordeweeks of ‘s avonds weinig tijd hebt om een maaltijd te bereiden. In het geval van meal preppen maak je bijvoorbeeld op zondag maaltijden voor de hele week. Die maaltijden doe je in bakjes die je in de koelkast of vriezer bewaart, zodat je ze op de dag zelf alleen nog maar hoeft op te warmen. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken, zodat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt?

Maak een planning

Meal preppen begint met een goede planning. Maak een lijstje met maaltijden die je de komende week zou willen eten. Houd hierbij ook rekening met de dagen en eventuele afspraken. Ben je vroeg thuis, dan kun je van tevoren een maaltijd voorbereiden die wat langer duurt, zoals een lasagne die nog in de oven moet. Maar er zullen ook dagen zijn waarop dit helemaal niet uitkomt en je liever snel iets wilt opwarmen in de magnetron. Als je eenmaal een goede planning hebt gemaakt kun je boodschappen gaan doen. 

Boodschappen doen

Het beste kun je de boodschappen voor de hele week in huis te halen. Ten eerste scheelt dat veel tijd en ten tweede is het vaak ook goedkoper, omdat je geen extra dingen gaat kopen. Zorg er verder voor dat je de basis altijd in huis hebt. Zo ben je al helemaal snel klaar. 

Lees ook: Wil je afvallen? Dagelijks een handje amandelen eten kan je helpen

Meal preppen

Dan gaan we nu door naar het echte werk: meal preppen. Kies één of twee avonden (of een ander moment) uit waarop je tijd hebt om te koken. Hierbij bereid je de maaltijden zoveel mogelijk voor. Snijd dus alle groenten, marineer alvast de kip en kook pasta. Ook sauzen kun je goed van tevoren bereiden. Maak dan lekker veel, zodat je een deel in de vriezer kunt bewaren. Maar bijvoorbeeld ook soep of zelfs je ontbijt voor de volgende dag zijn ideaal om te preppen.

Gezond

Meal preppen is handig als je gezond wilt eten, maar weinig tijd hebt. Door een weekmenu te maken met gezonde gerechten, wijk je minder snel uit naar ongezond voedsel. Ook kan het helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Heb je bijvoorbeeld een grote broccoli in huis of te veel worteltjes en krijg je alles niet op tijd op? Dan bewaar je het deel dat je niet nodig hebt in de vriezer, hoef je het niet weg te gooien én heb je een lekkere maaltijd klaarstaan.

Maaltijden bewaren

Dan het bewaren van de maaltijden, want dat is een belangrijk onderdeel. Laat warm eten bijvoorbeeld eerst een half uur afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Laat het alleen nooit langer dan 2 uur buiten de koeling staan. Andere tips voor het bewaren van maaltijden:

  • Bewaar een maaltijd maximaal 2 dagen in de koelkast. Wil je het langer laten staan? Bewaar het dan in de vriezer. In de vriezer is het 3 maanden houdbaar.
  • Gebruik bakjes die goed afsluitbaar zijn. Ook kun je er stickers op plakken met de datum van invriezen. 
  • Zorg ervoor dat je de maaltijd op een juiste temperatuur bewaart. In de koelkast is dit 4 graden en in de vriezer -18 graden.
  • Ben je van plan om een maaltijd uit de vriezer te halen? Dan kun je het de avond van tevoren in de koelkast zetten om het te ontdooien.

Bron: Voedingscentrum, Uit Paulines Keuken
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.