Wat te doen met overgebleven eieren na Pasen?
5 april 2023
Heb je iets te ruim gerekend met het inslaan en bereiden van eieren met Pasen? Geen probleem, hoor. Weggooien is zeker gezien de huidige prijs van eieren zonde. Gelukkig kun je er nog genoeg mee maken.
Wat te doen met overgebleven eieren
Kun je geen gekookt ei meer zien? Maak er dan wat anders lekkers van. Als je nog gekookte of ongekookte eieren hebt, kun je er onder andere het volgende mee maken.
1. Eiersalade
Een voor de hand liggende keuze is om gekookte eieren te verwerken in een overheerlijke eiersalade om dat paasgevoel nog wat langer vast te houden. Lekker op een (geroosterd) broodje of toast. Dit heb je nodig voor een eiersalade met tuinkers en krokante ham:
- 6 eieren
- 3 el yoghurtmayonaise
- 3 el yoghurt
- 1 bakje tuinkers
- 1 tl olijfolie
- 100 g rauwe ham (bijv. parmaham)
- meergranenbolletjes, om te serveren
Extra nodig: keukenpapier.
Aan de slag!
- Kook de eieren in 6-7 minuten bijna hard.
- Spoel ze onder koud stromend water.
- Pel ze en snijd ze in grove stukken.
- Meng er de mayonaise, yoghurt en tuinkers door.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de plakjes ham knapperig.
- Laat ze afkoelen op keukenpapier en breek ze in stukjes.
- Meng de knapperige ham door de eiersalade.
- Serveer de salade met meergranenbolletjes.
Lees ook: Kun je eieren die (een dag) over datum zijn nog eten?
2. Aardappelsalade
Wist je al dat eieren erg lekker kunnen zijn in een aardappelsalade? Probeer eens het volgende gerecht. Je hebt de volgende ingrediënten nodig.
- 500 g aardappels
- 4 eieren
- 2 lente-uien
- 1 teen knoflook
- 4 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 2 tl bieslook
- peper en zout
Aan de slag!
- Kook de geschilde aardappels tot ze zacht zijn.
- Kook in een andere pan de eieren in 8 minuten hard.
- Snijd de lente-ui, aardappels en eieren in stukjes.
- Pers de knoflook in de kom en voeg de lente-ui, aardappels, eieren, mayonaise, mosterd, bieslook, zout en peper toe.
- Meng alle ingrediënten en serveer.
Bekijk het recept hier.
3. Saoto soep
Wie liever warm eet, likt zijn of haar vingers af bij een overheerlijke Surinaamse saoto soep. Daar kunnen mooi die overgebleven eieren bij geserveerd worden. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Deze ingrediënten heb je daarvoor nodig:
- 4 cm laos
- 1 serehstengel (citroengras)
- Zonnebloemolie
- 1 kg kippendijen met bot
- 4 teentjes knoflook, grof gesneden
- 2 grote uien, grof gesneden
- 1 salamblad
- 4 gevogeltebouillonblokjes
- 3 l water
- 4 eieren
- 1 rode peper
- 5 el zoute sojasaus
- 1 takje bladselderij
- 100 g taugé
- 200 g mini frietchips
- 4 el gebakken uitjes
- 1 Chinese kool
Aan de slag!
- Schil de laos en snijd in stukjes van 1 cm en kneus de serehstengel.
- Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak de kippendijen om en om goudbruin. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
- Doe de laos, de knoflook, de ui, de serehstengel, het salamblad en de bouillonblokjes in de pan en fruit ongeveer 5 minuten.
- Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij.
- Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken.
- Haal een derde van de kippendijen uit de pan en laat ze afkoelen.
- Zet het vuur laag en laat de saotosoep nog ongeveer 1 uur koken.
- Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard.
- Giet ze af en spoel ze af onder koud water.
- Pel de eieren.
- Pluk het kippenvlees van het bot en scheur het in dunne repen.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin.
- Snijd de bovenkant van de peper af en rol de peper tussen je handen, zodat de zaadjes eruit vallen.
- Snijd de peper in dunne ringen.
- Stamp de peper in een vijzel fijn met de sojasaus en schenk in een apart kommetje.
- Was en snijd de kool in reepjes.
- Schenk de soep over de verschillende ingrediënten heen in een mooie schaal.
- Serveer de eieren, het kippenvlees, de bladselderij, de pepersojasaus, de taugé, de mini frietchips en de gebakken uitjes in aparte schaaltjes.
4. Gevulde eieren
Zoek je een wat simpeler gerecht, dan kun je overgebleven eieren ook vullen met een topping naar keuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van gevulde eieren met roomkaas? Voor twee tot drie personen heb je de volgende hoeveelheden nodig.
- 3 eieren
- 8 theelepels roomkaas
- een takje verse peterselie (of gedroogde)
- hamblokjes of hamreepjes
Aan de slag!
- Begin met het koken van het water in een pannetje op het vuur. Als het water kookt, leg je voorzichtig de eieren in het water.
- Kook de eieren voor ongeveer 7-8 minuten totdat ze bijna hardgekookt zijn. Als de eieren gekookt zijn, pel je ze en snijd je de eieren doormidden.
- Haal voorzichtig met een theelepel het eigeel uit de eieren.
- Doe het eigeel in een bakje en voeg de roomkaas toe en een klein beetje peterselie. Als je gedroogde peterselie gebruikt, kan je ongeveer 1 theelepel peterselie bij het eigeel en de roomkaas doen.
- Roer dit nu goed door met een lepel en voeg eventueel wat hamblokjes toe. Je kan de hamblokjes ook op de gevulde eieren serveren.
- Vul nu met een theelepel of spuitzak de eieren met het roomkaasmengsel.
- Serveer op de eieren nog wat hamblokjes en verse peterselie en klaar is je snelle snack of bijgerecht.
5. Frittata
Groot favoriet zijn de mini frittata’s van Laura’s Bakery. Net even anders dan een gekookt eitje, maar daarom niet minder lekker. Ook leuk om met en/of voor kinderen te maken. Je hebt de volgende ingrediënten nodig.
• 12 plakjes pancetta
• 2-3 plakjes cheddar
• 6 eieren
• 250 ml kookroom
• paar eetlepels ricotta
• oregano
Aan de slag!
1. Bekleed de ramekins met de plakjes pancetta. Snijd de cheddar in stukjes en verdeel de helft ervan over de schaaltjes.
2. In een kom klop je de eieren, kookroom met wat peper en zout door elkaar. Giet in de schaaltjes, vul ze ongeveer voor twee derde.
3. Schep in elk bakje 2-3 theelepels ricotta, verdeel er de overgebleven cheddar over en strooi er tot slot wat oregano overheen.
4. Bak de mini-frittata’s in 35-40 minuten op 160°C (boven- en onderwarmte).
Serveer de mini frittata’s direct. In tegenstelling tot (gekookte) eieren is het niet zo lekker om te bewaren.
6. Kaashapjes
Heb je van de paasborrel ook nog stukken kaas over? Komt dat even goed uit. Dat kun je mooi gebruiken voor kaashapjes. Misschien heb je alle ingrediënten al in huis.
- 250 g zachte kaas
- 25 ml (kook)room
- 0,5 ei
- stukjes olijf
- verse peterselie
- peper en zout
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Klop het halve ei samen met de room.
- Doe de stukjes kaas in bakvormpjes.
- Giet hier het ei-roommengsel bij.
- Voeg vervolgens de olijven en kruiden toe.
- Bak 10 minuten af in de oven.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Foto: Getty Images