Vakantiefavorieten van foodies
5 augustus 2023
Onlangs deelden bekende koks en foodbloggers hun favoriete vakantiegerecht in Vriendin. Benieuwd naar de recepten? Wij delen er hier vier.
Vegan pasta pesto van Dianne Ramakers
Ingrediënten
300 gr pasta naar keuze
2 courgettes
Olijfolie
Peper en zout naar smaak
Voor de pesto:
120 gr spinazie
60 gr gepelde pistache noten
1 teen knoflook
+/- 12 basilicum blaadjes
2 el sap van een limoen
3 el olijfolie
85 ml kookvocht van de pasta
½ tl chilivlokken
1 tl zout
½ tl zwarte peper
Aan de slag
1. Kook de pasta gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
2. Maak de pesto door alle ingrediënten in een blender te doen en mix totdat je een gladde pesto hebt.
3. Snijd de courgette in blokjes of plakjes en verhit een scheutje olijfolie in een pan. Voeg de courgette toe en bak zo’n 3-5 minuten. Breng op smaak met een snufje peper en zout.
4. Voeg de pesto en courgette toe aan de gekookte pasta en meng alles goed door elkaar.
Fideuà met vis van Janneke Philippi
Ingrediënten
voor 4 personen
75 gram chorizo (worst)
3 tenen knoflook
1 rode paprika
2 buisjes saffraan (à 0,05 gram)
2 visbouillontabletten
3 eetlepels olijfolie
3 trostomaten
300 gram (dunne) spaghetti
200 gram snij- en/of tuinbonen (diepvries)
400 gram witvis naar keuze, bijv. kabeljauw- of schelvisfilet, in stukken
handvol platte peterselie
1 citroen
Aan de slag
1. Snijd de chorizo in blokjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes. Week de saffraan in 25 ml warm water. Los de bouillontabletten op in 1 liter warm water.
2. Verhit in een paella- of hapjespan de olijfolie. Bak de chorizo met de knoflook en de paprika 3 minuten. Snijd intussen de tomaten in stukjes, voeg ze toe en bak nog 3 minuten.
3. Breek de spaghetti in 3-4 stukken. Voeg de spaghetti en saffraan met het weekvocht toe aan de groenten. Voeg zoveel bouillon toe tot de spaghetti net is bedekt. Kook de spaghetti onafgedekt op laag vuur 5 minuten. Roer af en toe.
4. Voeg de bevroren bonen en de vis toe. Voeg weer voldoende bouillon toe tot de spaghetti net is bedekt en kook 5 minuten. Voeg wanneer nodig extra vocht toe. Draai zodra de spaghetti beetgaar is het vuur hoog en laat de rest van de bouillon verdampen. Roer niet meer, zodat de fideuà een krokante korst krijgt.
5. Hak de peterselie grof en snijd de citroen in partjes. Breng op smaak met peper en bestrooi met de peterselie. Leg de partjes citroen erop en zet de pan op tafel.
No-waste! In dit gerecht gebruik ik meestal ‘restjes’. Kleine porties vis, garnalen of mosselen die ik nog in de diepvries vind. Kipfilet en ook groenterestjes (courgette, snijbonen, kleine roosjes broccoli) kunnen prima. Extra luxe kun je ‘m maken met garnalen, venusschelpen of mosselen.
Chana masala van Dennis Vink
Ingrediënten
(2 porties, 15 min)
800g kikkererwten
1 grote ui
1 el gehakte gember
1 groene chili, fijngesneden
1 cup (240ml) tomaten pasata
1 cup (240ml) water
naan/paratha/roti/rijst naar keuze
Mix 1:
2 tl mosterd zaadjes
2 laurierblaadjes
2 (zwarte) kardamon peulen
5 cm kaneelstokje
8 hele zwarte peper korrels
2-3 teentjes knoflook
Mix 2:
1-2 tl chili poeder
1 tl kurkuma poeder
3 tl koriander poeder
1/2 el zout
4 tl garam masala poeder
1 tl gedroogde mango poeder (Amchur) óf limoensap
Aan de slag
1. Verhit een pan met 1el olie op medium vuur en voeg de mosterdzaadjes, laurier, kardamon, kaneel, peper en knoflook toe.
2. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te knetteren, zet je het vuur laag en voeg je de ui en gember toe. Bak mee tot glazig.
3. Voeg chili, kurkuma, koriander, zout, garam masala, mangopoeder (of limoensap), groene chili, water en tomaat toe.
4. Laat wat indikken op laag vuur en voeg dan de afgegoten kikkererwten toe. Laat nog 5-10 min zachtjes mee pruttelen.
5. Serveer met vegan naan, roti, parantha of rijst.
Koreaanse wok-blistered green beans van Manon Proper
Recept voor de boontjes (4 personen)
Ingrediënten
Plantaardige olie om in te bakken
400 gram Haricots verts of sperzieboontjes, in stukjes van 2cm gesneden
2 bananen sjalotten, in halve ringen gesneden
Een stuk gember van 2cm, geschild en in dunne reepjes gesneden
2 knoflooktenen, in plakjes gesneden
100 gram pinda’s, ongeroosterd
Saus voor over de boontjes:
1 theelepel Gochujang
2 eetlepels sojasaus (met de groene dop voor minder zout)
2 eetlepels pindakaas (smeuiig of met stukjes is allebei goed)
1 theelepel sesamolie
2 theelepels rijstazijn
Optioneel:
1 chilipeper, in dunne ringen gesneden
1 lente ui, in dunne ringen gesneden
Koriander blaadjes
Aan de slag
1. Doe alle ingredienten voor het sausje in een kommetje en roer goed door. Zet apart.
2. Zet een wok op hoog vuur. Doe een scheutje plantaardige olie in de wok en laat goed heet worden.
3. Voeg de boontjes toe en roer regelmatig om tot de boontjes aan alle kanten wat bruin gebakken zijn (+/- 4 minuten).
4. Stort de boontjes in een kom. Doe weer een scheutje plantaardige olie in de wok en voeg de sjalotten toe. Bak deze tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en gember toe en bak mee voor 1 minuut.
5. Doe de boontjes terug in de pan, voeg de pinda’s en eventueel de chilipeper toe. Bak het geheel nog 1-2 minuten op hoog vuur tot de pinda’s lichtbruin zijn.
6. Voeg de saus toe en schep een aantal keer om. Indien de saus teveel aan de wok blijft plakken, kun je een scheutje water toevoegen en goed doorroeren.
7. Haal de wok van het vuur en de boontjes zijn klaar om geserveerd te worden. Voeg eventueel op het laatst de lente ui en de korianderblaadjes toe en serveer het met rijst of met rijstnoedels. Enjoy!
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.