Vegetarisch broodbeleg: dit zijn heerlijke lunchrecepten zonder vlees
13 maart 2019
De Week Zonder Vlees is afgelopen maandag van start gegaan en duurt tot en met 17 maart. Lukt het jou al om vegetarisch te eten? Soms vinden wij het lastig om te bedenken wat we op brood kunnen eten. Gelukkig kregen wij deze heerlijke lunchrecepten met vegetarisch broodbeleg.
De Week Zonder Vlees is afgelopen maandag van start gegaan en duurt tot en met 17 maart. Lukt het jou al om vegetarisch te eten? Soms vinden wij het lastig om te bedenken wat we op brood kunnen eten. Gelukkig kregen wij deze heerlijke lunchrecepten met vegetarisch broodbeleg.
Zo kom je niks tekort: Dit zijn goede vleesvervangers
De onderstaande recepten lijken enorm op de lunchklassiekers die we allemaal al kennen. Dat is fijn! Ze zijn bereid met de producen van Quorn. Wij mochten de broodjes vorige week proeven en besloten de recepten met jou te delen.
Zoek je een vegetarisch recept voor het avondeten? Recept voor knapperige quiche met courgette en geitenkaas
Vegetarisch broodbeleg: heerlijke vleesvervangers
We zien steeds meer vleesvervangers in de supermarkt die het makkelijker maken vegetarisch te eten. Denk aan imitaties van gehakt, kaasschnitzels en wokblokjes. Zo weet je zeker dat je voedingsstoffen binnenkrijgt die je normaal uit vlees haalt. Let op: kijk wel even op het etiket of er vitamine B12 en ijzer in de vleesvervanger zit. En er moet minder dan 1,1 gram zout inzitten. Meer zout heb je niet nodig volgens Het Voedingscentrum.
Vegetarisch broodbeleg van Quorn
Vorige week mochten wij producten van Quorn proeven. Deze producten zijn gemaakt van mycoproteïne. Je kunt de vleesvervanger prima eten als broodbeleg. Wel zo makkelijk als je vegetarisch wilt lunchen! Lees hieronder de recepten.
Dit artikel is niet gesponsord door Quorn. We wilden in samenwerking met Quorn informatie geven over vegetarisch broodbeleg voor de Nationale Week Zonder Vlees
1. Pizzabroodje Hawaii
Ingrediënten voor 1 sandwich
- 1 sneetje brood naar keuze
- 2 plakjes Quorn Ham Free Slices
- 50 g ananas
- 3 cherrytomaatjes
- 4 tl tomatenpuree
- 25 g geraspte kaas
- 1 tl oregano
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de Quorn Ham Free Slices in blokjes. Snijd de ananas in blokjes en de cherrytomaatjes in plakjes.
3. Smeer het sneetje brood in met tomatenpuree. Verdeel hier de tomaat, gevolgd door de ananas en Quorn Ham Free Slices over.
4. Bestrooi het sneetje brood met geraspte kaas en oregano.
5. Bak het pizzabroodje 8-10 minuten af in de voorverwarmde oven.
2. Tosti pittige ‘gehakt’
Ingrediënten voor 1 sandwich
- 1 sneetje brood naar keuze
- 50 g Quorn Vegetarisch Fijngehakt
- 25 g geraspte kaas
- ½ chilipeper
- ¼ wortel
- 4 tl tomatenpuree
- ½ tl paprikapoeder
- ½ tl cayennepeper
- ¼ tl knoflookpoeder
- ¼ tl uienpoeder
- zonnebloemolie
- zout en peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper en snijd de chili fijn. Schil de wortel en snijd de wortel in kleine blokjes.
3. Meng in een kom het Quorn Vegetarisch Fijngehakt samen met de tomatenpuree, paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder en uienpoeder. Voeg de chilipeper en wortel toe en roer nog een keer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
4. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak het gehaktmengsel enkele minuten.
5. Verdeel het pittige gehaktmengsel over een sneetje brood. Verdeel vervolgens de kaas over het gehakt en bak het broodje 6-8 minuten in de oven.
3. Sandwich ‘kip’-kerrie salade
Ingrediënten voor 1 sandwich
- 1 sneetje brood naar keuze
- 50 g Quorn Vegetarische Stukjes Dés
- ½ avocado
- 2 lente-uitjes
- 50 ml yoghurt
- 1 el citroensap
- ½ tl kerriepoeder
- ¼ tl chilivlokken
- zout en peper
Bereidingswijze
1. Meng in een kom de yoghurt samen met het citroensap, kerriepoeder en chilivlokken. Breng op smaak met zout en peper.
2. Snijd de avocado in blokjes en de lente-ui in dunne plakjes. Voeg de avocado en lente-ui samen met de Quorn Vegetarische Stukjes Dés toe aan het yoghurtmengsel.
3. Bestrijk het sneetje brood met de vegetarische ‘kip’-kerriesalade.
4. Sandwich steak tartare
Ingrediënten voor 1 sandwich
- 1 sneetje brood naar keuze
- 1 Quorn Vegetarische Burger
- 5 zongedroogde tomaatjes
- 5 cherrytomaatjes
- ¼ ui
- ½ tl kappertjes
- 5 g krulpeterselie
- 1 tl mosterd
- 1 tl olijfolie
- ½ tl appelazijn
Bereidingswijze
1. Snijd de zongedroogde tomaatjes, cherry tomaatjes, rode ui, kappertjes en de peterselie fijn.
2. Meng in een kom de mosterd, olijfolie en de appelazijn.
3. Snijd de Quorn Vegetarische Burger in kleine blokjes. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de blokjes enkele minuten tot deze beginnen te kleuren. Voeg de blokjes toe aan de kom met de dressing. Voeg de overige ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper.
4. Verdeel de vegetarische steak tartare over een sneetje brood.
5. Broodje pastrami
Ingrediënten voor 1 sandwich
- 1 sneetje brood naar keuze
- 8 plakjes Quorn Vegetarische Pepperoni
- 1 grote augurk
- ¼ ui
- 30 g ongezouten cashewnoten
- sap van ½ citroen
- 3 el water
- 1 tl mierikswortel
- zout en peper
- 30 g mosterdzaad
- 75 ml appelciderazijn
- 1 tl kurkuma
- ¼ tl chilivlokken
- peper en zout
Bereidingswijze
1. Voor dit recept kan je kant-en-klare mosterd gebruiken, of deze zelf maken! Voor de laatste meng je het mosterdzaad en de appelazijn in een kom. Laat de mosterdzaadjes minimaal 10 uur weken. Doe het mengsel in een keukenmachine en voeg de kurkuma en chilivlokken toe. Blend tot een gladde mosterd en breng op smaak met zout en peper.
2. Week de cashewnoten minimaal 2 uur van tevoren in water. Giet het water af en doe de cashewnoten samen met het citroensap, water en mierikswortel in een keukenmachine. Blend de cashewnoten tot een gladde spread. Breng op smaak met zout en peper.
3. Snijd de augurk in kleine blokjes (van ongeveer 5 mm). Pel de ui en snijd de ui fijn. Meng de augurk en ui in een kom en hussel door elkaar.
4. Bestrijk een sneetje brood met de cashewnoten-mierikswortelspread en beleg met plakjes Quorn Vegetarische Pepperoni en het augurk-ui mengsel. Verdeel vervolgens de mosterd naar smaak over het broodje.