Placeholder

Venetiaanse fritole

Fritole zijn Italiaanse oliebollen, maar dan fris op smaak gebracht met citroen- en sinaasappelrasp. Tijdens het beroemde carnaval van Venetië worden ze op bijna elke straathoek verkocht.

Fritole zijn Italiaanse oliebollen, maar dan fris op smaak gebracht met citroen- en sinaasappelrasp. Tijdens het beroemde carnaval van Venetië worden ze op bijna elke straathoek verkocht.

Voor 12 stuks.

Boodschappenlijstje:

250 g bloem

1 zakje gedroogde gist (7 g)

1 tl suiker

1 klein ei of 0,5 groot ei, losgeklopt

2,5 dl melk

geraspte schil van 0,5 citroen (alleen het geel)

geraspte schil van 0,5 sinaasappel (alleen het oranje)

3 zakjes vanillesuiker

(zonnebloem)olie om te frituren

Handig: plasticfolie, frituurpan

Aan de slag!

Meng in een kom de bloem met de gist, suiker en een mespunt zout * Maak in het midden een kuiltje en schenk er het ei in * Verwarm de melk tot lauwwarm en meng het al kloppend door de bloem tot het beslag dik en glad is * Meng er het citroen- en sinaasappelrasp door * Dek de kom met plasticfolie af en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek ca. 1 uur rijzen * Verwarm de olie in de frituurpan tot 180ºC. * Schep met een grote lepel wat beslag uit de kom * Duw het van de lepel met behulp van een andere lepel en laat het beslag dan in de hete olie glijden * Frituur de fritole in porties in 3-4 minuten goudbruin, keer ze halverwege * Neem de fritole met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken * Wentel ze nog warm door de vanillesuiker.

TIP: Laat 100 gram rozijnen een nacht in een borrelglaasje grappa weken en meng ze door het beslag.

Recept: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk.