Recept voor Toscaanse venkel uit de oven
1 mei 2019
Venkel is een echte zomergroente door z’n frisse, anijsachtige smaak. In dit artikel delen we wat feitjes over deze groente én een lekker recept voor Toscaanse venkel uit de oven.
Venkel is een echte zomergroente door z’n frisse, anijsachtige smaak. In dit artikel delen we wat feitjes over deze groente én een lekker recept voor Toscaanse venkel uit de oven.
Veelzijdig venkel
Rauw is de smaak van venkel het sterkst. Door verhitting wordt de smaak zachter. Je kunt alle onderdelen (knol, loof, stengels) eten. De knol is het meest gebruikte deel, het loof is lekker in de yoghurt met wat munt en honing of als garnering van salades. De stengels kun je laten trekken in bouillon.
Wist je dat…
… de venkelplant wel 2 meter hoog kan worden?
… venkel boven de grond groeit, ook al is het een knol?
… Italianen dol zijn op venkel? Per jaar eten ze 7 kilo per persoon, terwijl Nederlanders maar 100 gram eten.
… venkel je spijsvertering bevordert en je adem verfrist?
Toscaanse venkel uit de oven
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 35 minuten
Ingrediënten
• 2 venkelknollen, in parten
• 1 liter kippenbouillon van tablet
• 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 1 tl venkelzaad
Probeer ook eens een stoofpotje van kabeljauw en venkel
Aan de slag
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder het groen van de venkelknollen en houd apart. Halveer de knollen tussen de stelen en snijd de helften in parten.
2. Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg de venkelparten toe. Kook in 5 minuten beetgaar. Giet af en bewaar de bouillon.
3. Smeer een ovenschaal in met wat olijfolie en beleg de bodem met de partjes venkel. Schenk er 100 ml bouillon over, de rest wordt niet gebruikt. 4. Bak de venkel 20 minuten in de oven. Haal de schaal eruit en bestrooi met de Parmezaanse kaas en venkelzaadjes. Zet terug in de oven en rooster nog 10 tot 15 minuten tot de bovenkant bruin wordt. Gebruik hiervoor eventueel de laatste 10 minuten de ovengrill.
5. Bestrooi de ovenschotel met het achtergehouden venkelgroen.
Lees ook: zo snijd je een venkelknol