Waarom je volgens 24Kitchenkok Danny Jansen zou moeten meal preppen
28 september 2020
Mealpreppen – één keer koken voor meerdere dagen – is dé trend op kookgebied. Het bespaart geld, maar vooral veel tijd. 24Kitchenkok Danny Jansen (41) geeft in zijn nieuwe programma Koken voor een week alle ins en outs.
Wat kunnen we in jouw nieuwe kookprogramma verwachten?
“Op een toegankelijke manier laat ik de kijker zien hoe je in het weekend gevarieerd kunt koken voor vijf dagen. Elke zaterdag brengen we een extra lange aflevering waarin ik stap voor stap vertel welke boodschappen je in huis moet halen en wat je dan wanneer moet doen. Doordeweeks zijn de uitzendingen wat korter, slechts 20 minuten. Simpelweg omdat het dan vaak alleen nog maar een kwestie is van iets opwarmen, in de oven zetten of een sausje maken. Wat we doe heet mealpreppen: koken voor meerdere dagen. Het is ontzettend populair op het moment. Logisch, want het bespaart je tijd en geld. Bovendien kun je met een beetje planning en voorbereiding de hele week gezond, lekker en vers eten.”
Klinkt als dé ideale oplossing voor drukke mensen
“Dat is het zeker. Mijn vrouw Patricia (39) en ik hebben twee kleine kinderen, dochter Jones (6) en Germain (bijna 2). Als wij doordeweeks thuiskomen en moeten koken, is het spitsuur. Veel mensen zullen die hectiek herkennen. Beide kinderen willen aandacht, zitten aan je broekspijp te sjorren en het enige wat ik dan constant hoor, is: ‘Papa, papa, papa. Mama, mama, mama’. Het liefst wil je dan gewoon even met ze gaan zitten. Naar ze luisteren, met ze dollen, spelen en knuffelen. Tenminste ik wel. Wie prept, kan dit ook gewoon doen. Want zoals ik al zei, je kookt één keer in het weekend en door de week hoef je het gerecht vaak alleen nog maar warm te maken. Je bent sowieso in een kwartier klaar.”
Het scheelt dus tijd en is ook goedkoper zeg je?
“Klopt. Qua tijdwinst levert het wekelijks zeker tweeënenhalf uur op. Tijd die je kunt spenderen aan andere dingen: kinderen helpen met huiswerk, de hond uitlaten, lekker hangen op de bank, sporten, een film of serie kijken… Ik weet zeker dat mensen die preppen, minder stress ervaren. Mooi meegenomen toch? Omdat we elke week koken met één hoofdgroente zoals bloemkool, broccoli of boontjes, kun je die in een grote hoeveelheid – het liefst in de aanbieding of op de lokale markt – inkopen. In het weekmenu laat ik die bloemkool dan meerdere keren terugkomen, bijvoorbeeld in de vorm van bloemkoolrijst of in een oven- of wokschotel. Iets dergelijks doen we ook met de andere groenten en aardappelen. In the end houd je geld over om eens een lekker stukje vis of vlees te kopen.
We koken trouwens geen gekke dingen, daar hou ik niet van. Dus geen quinoataartjes, maar eten wat mijn moeder of de buurvrouw ook zou maken. Niet alleen Hollandse kost hoor. Al ben ik dol op stamppotten als andijvie met spekjes of hutspot. Nee, we koken bijvoorbeeld ook wat Indische gerechten zoals saté – ik kom uit een gemengd huwelijk, mijn moeder is Nederlands, mijn vader Indisch – of babi pangang, maar ook pompoencurry met Turks brood. Er is echt voor elk wat wils. Vegetarische, vlees- en visgerechten. Smullen dus.”
Prepte jij al of heb je je hier helemaal in moeten verdiepen?
“Ik kom uit de horecawereld. Samen met Patricia runde ik negen jaar lang een restaurant. In de keuken noemen wij preppen deftig mise en place: alles voorbereiden voor de rest van de week. Ik weet dus hoe het werkt en hoe je tijdens het bereiden slim dingetjes kunt combineren. Dat ga ik de kijkers leren. We gebruiken bijvoorbeeld maar één grote pan waar we alle groentes in koken en vervolgens ook nog de aardappelen. Af en toe moet je water bijvullen, maar in principe zet je maar één keer een pan water op het fornuis. Daarna gaat alles in bakjes met een post-it erop: ‘Groente voor maandag’ of ‘Romige knoflookgamba’s voor dinsdag’. De bakjes zet je vervolgens in de koelkast of vriezer. Het is dus in feite restaurantje spelen in ‘t klein.”
Prep je thuis ook of serveer je restaurantmaaltijden?
“Beide! Net hoe het uitkomt. Koken is voor mij niet alleen werk, maar ook mijn passie. Zeker in het weekend nemen we alle tijd om te koken. Maar ook doordeweeks staan we weleens uitgebreid in de keuken, bijvoorbeeld als er vrienden komen eten. Al kennen wij ook gewoon kliekjes- of frietjesdag. Ik ga efficiënt om met mijn tijd zodat ik thuis vooral papa kan zijn. Alleen maar werken en op je 65ste pas genieten, daar doe ik niet aan. Ik geniet van het hier en nu, domweg omdat ik niet weet of ik de 65 wel haal. Dat klinkt somber, maar een paar jaar geleden heb ik besloten dat ik alleen nog maar leuke dingen wil doen. Directe aanleiding was de dood van een buurvrouw. Ze was nog hartstikke jong, net veertig jaar oud. Kanker. Voor mij was dat een wake-upcall: haal uit elke dag iets moois. Streef naar het beste voor jezelf, je familie en vrienden. Dat is ook wat ik mijn kinderen probeer voor te leven. Als ik mijn dochter ’s avonds in bed stop, vraag ik haar: ‘Wat waren de drie leukste dingen van de dag?’ Spelenderwijs leert ze op die manier de leuke dingen in het leven waarderen.”
Waar geniet jij het meest van?
“Eten met familie en vrienden. ‘Koken verbroedert’, zegt chef-kok Paul Fagel. Hij heeft gelijk. In elke cultuur is eten iets gemeenschappelijks, iets waar je vrolijk van wordt. In een nieuw huis zet je ook als eerste de eettafel neer, dat is het hart, daar gebeurt het. Ik kom uit een doorsnee gezin, we aten niets culinairs, gewoon aardappelen, vlees, groente. En toch was het elke avond gezellig. Eens in de week kookte mijn moeder een rijsttafel. Zo lekker. Een feestje. Mijn favoriete gerecht is overigens de saté van mijn moeder. Niemand maakt die zo lekker als zij. ‘s Winters en ‘s zomers gaan haar satéstokjes van nog geen 50 gram vlees bij mijn vader op de houtskoolbarbecue. Ultiem genieten. Maar dat ik zo van koken en samen eten hou, wil niet zeggen dat ik geen andere hobby’s heb. Ik badminton graag, sleutel aan oude auto’s en wilde altijd archeoloog worden. Dat laatste is niet gelukt, al heb ik nu wel een verzameling heel oude, zeldzame kookboeken. De oudste komt uit 1593. Vooral de jacht op zo’n uniek exemplaar, het ontdekken en bieden op een veiling, is kicken. Om vervolgens de oude taal en receptuur binnenin te ontcijferen… Wist je dat ze vroeger, net na de middeleeuwen, heel zoet aten? Hé, ik voel ineens een heel andersoortig kookprogramma opkomen. Hahaha.”
Nodig om te mealpreppen
• Voldoende bakjes, luchtdicht, goed afsluitbaar en geschikt voor de magnetron
• Een grote en een middelgrote pan en een bak- en of wokpan
• Fornuis
• Magnetron
• (Oven)schaal en schaaltjes
• Staafmixer
• Handmixer
• Evergreens voor in de keuken: zout, peper, olie, knoflook, yoghurt, ketjap
Koken voor een week is vanaf 26 september elke zaterdag en werkdag vanaf 17:05 te zien op 24Kitchen.
Win Danny als privé-kok!
Als je je maaltijd prept, houd je tijd over. Bijvoorbeeld voor je vriendinnen. Daarom nodigt Danny een leuke vriendinnengroep (jijzelf en maximaal 3 personen) uit om bij hem in zijn thuisrestaurant te komen eten. Aan tafel – tijdens het eten – ontstaan vaak de mooiste gesprekken. Of zoals Danny zegt: “Eten verbroedert. Of verzustert, in dit geval.” Heb jij met jouw vriendinnengroep iets ingrijpends, bijzonders of moois meegemaakt en hebben jullie wel een etentje verdiend bij Danny thuis? Klik dan op deze link en vul het formulier in.