weekmenu november

Wat eten we deze week? Afwisselend weekmenu voor het hele gezin

Wat eten we deze week? Zet de volgende ingrediënten alvast op je boodschappenlijst voor een afwisselend en gezond weekmenu voor het hele gezin.

Weekmenu voor het hele gezin

Zoek niet langer naar recepten, het eten voor deze week is bij dezen geregeld. Van vegetarische met de seizoensgroenten van november tot een paar vleesrecepten: voor ieder wat wils. Door de groenten uit het seizoen te eten, bespaar je ook nog eens een hoop geld.

Ieder recept is voor vier personen. Pas de hoeveelheden naar wens aan. Ook de recepten zelf kun je naar voorkeur aanpassen.

Maandag: pompoenrisotto

Ingrediënten
  • 300 g risottorijst
  • 500 g pompoen, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Recept

  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de risottorijst toe en roer tot de korrels glazig worden.
  3. Voeg de pompoenblokjes toe en giet een soeplepel bouillon erbij. Roer regelmatig en voeg meer bouillon toe als dat nodig is tot de rijst gaar is.
  4. Roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Dinsdag: gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 400 g tomatensaus
  • 1 theelepel oregano
  • zout en peper naar smaak

Recept

  1. Meng het gehakt met de ui, knoflook, oregano, zout en peper. Rol er kleine gehaktballetjes van.
  2. Verhit wat olie in een pan en bak de gehaktballetjes goudbruin.
  3. Voeg de tomatensaus toe en laat sudderen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
  4. Serveer met pasta of brood.

Lees ook: Met dit budgetproof weekmenu zet je iedere avond een gezonde maaltijd op tafel

Woensdag: groentesoep met brood 

Ingrediënten

  • 1 prei, in ringen
  • 2 wortels, in plakjes
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 liter groentebouillon
  • zout en peper naar smaak
  • vers brood

Recept

  1. Verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui, prei, wortels en aardappelen tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer met vers brood.

Donderdag: kippenpootjes met aardappelen

Ingrediënten

  • 6 kippenpootjes
  • 4 grote aardappelen, in partjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng de kippenpootjes, aardappelpartjes, knoflook, paprikapoeder, olijfolie, zout en peper in een grote ovenschaal.
  3. Bak in de oven tot de kip gaar en knapperig is en de aardappelen goudbruin gekleurd zijn.

Vrijdag: romige spinaziepasta met Parmezaanse kaas

Ingrediënten

  • 300 g pasta, zoals penne of spaghetti
  • 200 g verse spinazie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 200 ml kookroom
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Recept

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak kort.
  3. Voeg de verse spinazie toe en sauteer tot deze is verwelkt.
  4. Giet de kookroom in de pan en laat sudderen tot de saus iets is ingedikt.
  5. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer tot de saus romig en goed gemengd is. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Giet de romige saus over de gekookte pasta en meng goed.
  7. Serveer de romige spinaziepasta met extra Parmezaanse kaas bovenop.

Zaterdag: gegrilde groenten met couscous

Ingrediënten

  • 200 g couscous
  • gegrilde groenten (ui, paprika, courgette, aubergine)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zout en peper naar smaak

Recept

  1. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Meng de gegrilde groenten met olijfolie en komijnpoeder. Gril ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  3. Serveer de gegrilde groenten op een bedje van couscous.

Zondag: biefstuk met champignonsaus

Ingrediënten

  • 4 biefstukken
  • 200 g champignons, in plakjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 200 ml kookroom
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel tijm
  • zout en peper naar smaak

Recept

  1. Bestrooi de biefstukken met zout en peper.
  2. Verhit de boter in een pan en bak de biefstukken naar wens.
  3. Haal de biefstukken uit de pan en houd warm.
  4. In dezelfde pan voeg je de ui, champignons en tijm toe. Bak tot de champignons zacht zijn.
  5. Voeg de kookroom toe en laat sudderen tot de saus iets is ingedikt.
  6. Serveer de biefstukken met de champignonsaus.

Je kunt biefstuk ook vervangen door kipfilet of varkenshaas.

Vriendin’s favoriet

Karin Luiten wil mensen lekker laten eten zónder pakjes en zakjes. Wereldgerechten, we zijn er allemaal dol op. Waarom altijd aardappels-groente- vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Met haar nieuwste kookboek Wereldgerechten reis je in 115 recepten de wereld rond. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Karin Luiten