Hummus-liefhebbers opgelet: zó gezond is deze kikkererwtenpasta

Hummus-liefhebbers opgelet: zó gezond is deze kikkererwtenpasta

Hummus is bij veel mensen geliefd als beleg op brood, op een cracker of een toastje. De pasta gemaakt van kikkererwten is mede erg populair omdat het wordt gezien als gezond beleg. Maar is het eigenlijk wel zo gezond?

Hummus komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten. De pasta bestaat uit kikkererwten, sesampasta, knoflook en olijfolie. Aan sommige hummus-varianten worden ook kruiden toegevoegd. Vaak wordt gezegd dat hummus gezond is, vanwege de kikkererwten die gezonde eiwitten, vezels en mineralen bevatten. 

Verzadigde en onverzadigde vetten

Hummus bevat best wel veel vetten. Dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten, maar het bestaat ook voor een deel uit verzadigde vetten. Dit percentage is het hoogst bij kant-en-klare hummus uit de supermarkt. Het hangt er dus vanaf welke soort hummus je eet en hoeveel vetten je binnenkrijgt. 

Kant-en-klare hummus

Aan kant-en-klare hummus wordt vaak ook zout en suiker toegevoegd als extra smaakmakers. In hummus uit de supermarkt kan wel 2,8 gram suiker en 1,6 gram zout zitten. Maar volgens het Voedingscentrum is 0,5 gram zout eigenlijk al aan de hoge kant. Het is daarom gezonder om zelf hummus te maken, omdat deze hoeveelheid suiker en zout helemaal niet nodig is. Daarnaast bevat hummus uit de supermarkt soms tot wel het dubbele aantal calorieën dan versgemaakte hummus.

Lees ook: Recept voor fajita’s met hummus, feta en geroosterde groenten

Zelf hummus maken

Het is heel makkelijk en lekker om zelf hummus te maken. Wist je zelfs dat zelfgemaakte hummus in de schijf van 5 staat? Met dit recept heb je binnen no time lekkere hummus gemaakt. 

Benodigdheden:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels sesampasta (tahin)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel komijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Stop alle ingrediënten in een blender of mix ze met een staafmixer. Om de hummus tot een glad geheel te mixen voeg je beetje bij beetje 3 tot 4 eetlepels olijfolie toe. Blijft de pasta klonterig? Dan kun je wat extra olijfolie of water toevoegen. Zo heb je gezonde hummus gemaakt die je lekker op een broodje of een cracker kunt smeren.

Bron: Max Vandaag, Voedingscentrum
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.