Placeholder

Zweedse broodjes

Alleen al vanwege de geur in huis is zoete broodjes bakken ontzettend dankbaar werk. Lauwwarm zijn ze het lekkerst.

Alleen al vanwege de geur in huis is zoete broodjes bakken ontzettend dankbaar werk. Lauwwarm zijn ze het lekkerst.

Voor 12 broodjes

Boodschappenlijstje:

  • 1 1/2 dl melk
  • 125 g zachte boter
  • 7 g gedroogde gist of 15 g verse gist
  • 300 g bloem
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 125 g kristalsuiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 klein ei, losgeklopt
  • bloem om te bestuiven
  • Extra: bakpapier

Aan de slag!

  1. Verwarm de melk tot vlak onder het kookpunt
  2. Roer in een kommetje de melk met 50 gram boter en de gist door elkaar tot de boter is gesmolten en de gist is opgelost
  3. Meng in een grote kom de bloem met de kardemom en 50 gram suiker
  4. Maak een kuiltje in het midden en schenk er de gistoplossing in
  5. Kneed alles in 10 minuten tot een soepel en zacht deeg
  6. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld
  7. Roer intussen de rest van de boter met de rest van de suiker en kaneel tot een romig mengsel
  8. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 30 x 30 cm
  9. Bestrijk de lap deeg gelijkmatig met het kaneelmengsel
  10. Rol het deeg op en duw de naad goed dicht
  11. Snijd de rol in 12 plakjes van gelijke dikte
  12. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze onder een stuk plasticfolie of in een grote plastic zak nog 30 minuten narijzen
  13. Verwarm de oven voor op 200 ºC
  14. Bestrijk de broodjes met het ei en bak ze in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Recept: Tal Maes. Foto's: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Désirée van Dijk.