Kind helpen depressieve gevoelens

Zo help je je kind bij depressieve gevoelens

Het liefst zou je als moeder in het hoofd van je kind kijken, maar dat gaat niet. Ben je bang dat je kind te maken heeft met depressieve gevoelens? Dit is hoe je ze herkent en hoe je er samen uitkomt.

Depressieve gevoelens herkennen

Allereerst is het belangrijk om de gevoelens bij je kind te herkennen. Een kind dat te maken heeft met angstige of depressieve gevoelens zal dat vaak uiten door:

  • Zich vaak terug te trekken
  • Boosheid zonder echte reden
  • Lichamelijke klachten zonder oorzaak, zoals buikpijn of hoofdpijn
  • Nergens zin in te hebben
  • Een negatief zelfbeeld

Neem de gevoelens serieus

Ook wanneer je zelf vindt dat je kind het groter maakt dan het in werkelijkheid is: ieder gevoel mag er zijn. Denk bijvoorbeeld terug aan de eerste keer dat je zelf een gebroken hart had. Voor jou verging de wereld terwijl het in de ogen van je ouders misschien niet veel voorstelde. Laat je kind dus weten dat je de depressieve gevoelens serieus neemt en schep het vertrouwen dat alles bespreekbaar is. Door niet alleen te luisteren, maar ook door te vragen, laat je weten dat je het ook echt wilt begrijpen.

Geef complimenten

Overwint je kind een angst? Geef dan complimenten. Maakt niet uit hoe klein of groot de angst. Door een compliment te geven, boost je zelfvertrouwen. Dit heeft ook weer een goede werking op het negatieve zelfbeeld dat je kind misschien ontwikkeld heeft.

Creëer een veilige omgeving

Wat je wilt, is dat je kind altijd bij je terechtkan wanneer het te maken heeft met depressieve gevoelens. Daarom is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren. Reageer dus niet boos of geïrriteerd en zorg dat je je volle aandacht bij het gesprek hebt. Hierdoor zal je kind zich minder alleen voelen en merken dat het helemaal niet gek is om gevoelens te hebben die je angstig maken, of die je nog niet volledig kunt plaatsen.

Bedenk oplossingen

Maak samen een lijstje met dingen die jullie samen kunnen doen wanneer je kind depressieve gevoelens ervaart. Zo verklein je de behoefte van je kind om zich terug te trekken, boos te worden of negatief over zichzelf te praten. Ook schept dit een veiliger gevoel, waardoor je kind minder in paniek zal zijn wanneer de gevoelens weer naar boven komen.

Vraag om hulp

Het kan ook zijn dat je de depressieve gevoelens en/of gedachten van je kind herkent uit je eigen jeugd. Of misschien vind je het lastig om je kind van advies te voorzien, omdat je er zelf ook mee kampt. Dan is het een mooi moment om hulp in te schakelen. Misschien kunnen jullie dat zelfs samen doen. Door er met een professional over te praten, zullen jullie beiden tot mooie inzichten komen en elkaar alleen maar aansterken.

Beeld: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Mama

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Uit andere media


Yentl Spijk

Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.

Meer van Yentl