Het vinden van de juiste therapeut: neem zelf de regie
24 november 2024
Je zit al een tijdje niet lekker in je vel, maar weet niet precies waar je moet beginnen om hulp te zoeken. Misschien heb je al eens een therapeut gesproken, maar voelde het niet helemaal goed. Of je weet niet zeker welke therapievorm het beste bij jou past, omdat er zoveel verschillende opties zijn. De wereld van psychologische hulpverlening is volop in beweging en het is lastig om door de bomen het bos te zien. Hoe maak je een keuze die echt voor jou werkt?
Zelfreflectie: zo begin je
Voordat je op zoek gaat naar een therapeut, is het belangrijk om je zorgvraag en doelen op een rijtje te zetten. Ga bij jezelf na waar je precies tegenaan loopt. Welke problemen ervaar je op dit moment? Welke veranderingen zou je graag zien in je leven? Door goed in kaart te brengen wat je nodig hebt, kun je gerichter zoeken naar een therapievorm en therapeut die bij je past. Zelfreflectie kan ook betekenen dat je stilstaat bij eerdere ervaringen met therapie en wat daarin wel of niet voor je heeft gewerkt. Misschien merkte je eerder dat een praktische aanpak je hielp, of voelde je juist meer baat bij een empathisch luisterend oor.
Verschillende benaderingen: onderzoek de opties
Het aanbod van therapievormen breidt zich voortdurend uit. Er zijn talloze benaderingen die allemaal net een andere focus hebben. Het is goed om te weten dat de keuze aan jou is en dat je op elk moment van richting kan veranderen. Soms kost het wat tijd om uit te vinden welke aanpak het beste bij je past. Ga online op zoek naar informatie over verschillende therapievormen, lees ervaringen van anderen, en vraag eventueel je huisarts of iemand in je omgeving om advies.
Psychotherapie
De meest traditionele aanpak van therapie is psychotherapie of gewoonweg ‘praattherapie’. Bij psychotherapie ligt de nadruk op het verkennen van emoties, gedachten en patronen in je leven. Een psychotherapeut helpt je om inzicht te krijgen in je eigen gevoelens en gedragingen, en om patronen te doorbreken die je ongelukkig maken. Deze therapievorm is geschikt voor mensen die meer inzicht willen krijgen in zichzelf en hun relatie met anderen. Vaak wordt psychotherapie gebruikt voor langdurige of diepgewortelde problemen.
Gedragstherapie
Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het veranderen van ongewenst gedrag en gedachten die je welzijn in de weg staan. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest bekende vormen, waarbij je leert negatieve denkpatronen te herkennen en deze stap voor stap te veranderen. Gedragstherapie is meestal een meer gestructureerde vorm van therapie met concrete opdrachten. Deze aanpak is effectief als je last hebt van angsten, depressieve gevoelens of dwanggedachten, en je behoefte hebt aan praktische handvatten om hiermee om te gaan.
Traumaverwerking
Als er dingen in je leven zijn gebeurd waar je nog steeds last van ondervindt, is het belangrijk om daar eerst aan te werken. Een trauma hoeft niet altijd het resultaat te zijn van een extreme of gewelddadige situatie. Soms laat een gebeurtenis die op het eerste oog niet per se ingrijpend lijkt, toch een blijvende indruk achter. EMDR is een van de methoden die je kan helpen de herinnering aan zo’n gebeurtenis te verwerken, zodat je er geen of minder nare gevolgen van ondervindt. Ook sensorimotor psychotherapie en narratieve therapie zijn benaderingen die helpen trauma’s op een diepgaande manier te verwerken.
Holistische therapie
Een holistische benadering van mentale gezondheid wordt steeds populairder. Waar holistische therapie vroeger als alternatieve geneeswijze werd gezien, wordt het nu steeds vaker erkend als een waardevolle en integrale aanpak binnen de reguliere zorg. Bij een holistische aanpak wordt gekeken naar het totaalplaatje van je klachten en de onderlinge samenhang van lichaam, geest en omgeving. Somatische therapie richt zich bijvoorbeeld op het lichaam en hoe mentale klachten vaak verweven zijn met lichamelijke spanning en stress. Andere holistische therapievormen, zoals mindfulness en haptotherapie, helpen je om op een diepere manier in contact te komen met jezelf en te begrijpen hoe je emoties en lichaam elkaar beïnvloeden.
Wees selectief: een consultatiegesprek met meerdere psychologen
Met zoveel verschillende opties is het verleidelijk om simpelweg te vertrouwen op de eerste aanbeveling die je krijgt van een huisarts of doorverwijzer. Toch is het essentieel om zelf actief te onderzoeken welke therapievorm het beste bij je past. Geen enkele therapie werkt voor iedereen. Als je de regie neemt in het proces, vergroot je de kans dat de therapie daadwerkelijk aansluit bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren.
De juiste therapeut is net zo belangrijk als de therapievorm zelf. Veel psychologen bieden een kennismakingsgesprek aan. Tijdens zo’n eerste consultatie kun je vragen stellen over de behandelmethoden, de ervaring van de psycholoog en wat de therapie jou kan bieden. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en of de aanpak aansluit bij jouw persoonlijke doelen en wensen. De therapeutische relatie, ofwel de klik tussen jou en je psycholoog, is een cruciale factor voor het succes van de therapie. Neem de tijd om meerdere psychologen te benaderen en wees niet bang om verder te kijken als de eerste gesprekken niet goed aanvoelen.
Dit artikel is een partnerbijdrage.
Foto: Pexels / Kaboompics.com