Overstappen naar koken op inductie: welke pannen zijn hiervoor geschikt?
30 april 2024
In de komende jaren zullen veel huishoudens afscheid moeten gaan nemen van koken op gas. De reden is simpel: de gasaansluiting gaat staat meer in de ban. Het meest voor de hand liggende alternatief is koken op inductie. Dit is een elektrisch kooksysteem, dat gebaseerd is op magnetisme. Je hebt hiervoor wel pannen nodig die magnetisch zijn. Sommige pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, maar dit geldt lang niet voor alle pannen. Het gebruikte materiaal bij de fabricage van de pan is bepalend.
Zo werkt een inductiekookplaat
In een inductiekookplaat zitten elektrische spoelen, die je kunt vergelijken met de spoelen die zich in een dynamo van een fiets bevinden. Als je de kookplaat aanzet, ontstaan in die spoelen wisselende magnetische velden. Zodra je hier een pan op zet die zelf ook magnetisch is, ontstaat een zogenoemde wervelstroom. Bij het aanschaffen van een pannenset inductie is het verstandig om te kiezen voor pannen met een dikke bodem, die bij voorkeur uit meerdere lagen bestaat. De bodem biedt weerstand aan de wervelstroom, waardoor warmte ontstaat. Het is dus de bodem van de pan die warm wordt, niet de kookplaat!
Een vlakke bodem is belangrijk
Het is belangrijk dat de bodem van de pan goed vlak is. De gehele bodem van de pan moet namelijk continu in contact zijn met de kookplaat, omdat de pan de wervelstroom anders niet goed geleidt. Soms hebben pannen en wat bolle bodem, waardoor de pan niet goed met de kookplaat in contact staat. Dergelijke pannen zijn niet geschikt om op een inductiekookplaat te gebruiken. Daarnaast is het ook van belang dat de bodem van de pan mooi egaal is. Als je pannen al hebt gebruikt voor koken op een gasfornuis, bestaat de kans dat de bodem beschadigd is. Dit kan krassen veroorzaken op de inductiekookplaat. Test dit bijvoorbeeld door een pan op een flinterdun stuk papier te zetten en dan over het papier te schuiven. Beschadigt het papier, gebruik de pan dan niet op een inductiekookplaat.
De juiste olie gebruiken
Ben je gewend om te bakken en braden in olijfolie? Als je gaat koken op een inductiekookplaat is het gebruik van olijfolie over het algemeen geen goed idee. De pan kan namelijk gemakkelijk een temperatuur aannemen die de 175 graden Celsius overstijgt. Bij een temperatuur die zo hoog is, zal olijfolie verbranden. Gebruik liever roomboter of arachideolie.
Dit artikel is een partnerbijdrage.
Foto: Pexels