09092024 Vri Slachtoffer

Wat kun je doen als je seksueel misbruikt bent? (óók als het lang geleden is)

Het is nooit te laat om hulp te zoeken als je seksueel misbruik hebt meegemaakt. Of het nu gisteren of jaren geleden is gebeurd, de impact kan nog steeds heel erg groot zijn. Misschien heb je er zelfs nog wel dagelijks last van. Je staat er niet alleen voor.

Wat kun je doen als je seksueel misbruik hebt meegemaakt?

Als jij te maken hebt (gehad) met seksueel misbruik kun je gelukkig een heleboel doen. Weet dat je er niet alleen voor staat en dat het goed is dat je op zoek gaat naar hulp. Het is nooit te laat om hulp te zoeken. Hieronder vind je wat je kan doen:

  • Praat erover: iemand in vertrouwen nemen is belangrijk. Vertel het bijvoorbeeld een goede vriend(in), een familielid, je partner of iemand van school of werk die je vertrouwt. Ook verschillende organisaties staan voor je klaar. Zo mag je altijd (anoniem) contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld, via de chat of via 0800-0188. Of met Fier, via de chat of via 088-2080000.
  • Zoek een veilige opvangplek: als je thuis niet meer veilig bent kan je in de Opvangatlas een veilige opvangplek vinden. Daarnaast kan je ook contact opnemen met Veilig Thuis.
  • Zoek professionele hulp: seksueel misbruik meemaken kan veel invloed hebben op je psychische gezondheid. Er zijn verschillende soorten therapie die je hierbij kunnen helpen. Neem hiervoor contact op met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een behandeling die bij jou past. 
  • Praat met lotgenoten: er zijn mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Het kan helpen om met elkaar in gesprek te gaan daarover. Dat kan voor erkenning en herkenning zorgen. 
  • Doe aangifte of maak een melding: seksueel misbruik is strafbaar en dus kan je hier aangifte van doen. Aangifte doen is niet verplicht. Je kan aangifte doen door naar het politiebureau te gaan, of bel naar 0900-8844. Centrum Seksueel Geweld kan je ook helpen met het doen van aangifte van seksueel misbruik. 

Waarom is praten over seksueel misbruik belangrijk?

Het kan heel moeilijk zijn, maar toch is het heel belangrijk om te praten over het seksueel misbruik dat je hebt meegemaakt. Je schaamt je misschien wel of je voelt je schuldig of je bent bang. Toch kan het helpen om met er met iemand over te praten. Praten helpt bijvoorbeeld bij:

  • Je gevoelens verwerken. Door te praten over wat je is overkomen, kun je je gevoelens beter begrijpen en verwerken. Hierdoor kan het ook dat je minder schaamte- en schuldgevoelens ervaart over het seksueel misbruik. 
  • Je gesteund voelen door anderen. Als jij je verhaal deelt met anderen zal je merken dat zij je hierbij willen steunen en er voor je zijn. Zelfs als je het jarenlang geheim hebt gehouden.
  • Je kracht terug te vinden. Door te praten over wat je is overkomen, kun je je eigen kracht terugvinden en leren omgaan met de gevolgen van het seksueel misbruik. 

Het is nooit te laat

Onthoud dat het nooit te laat is om hulp te zoeken. Ook als het seksueel misbruik lang geleden is gebeurd, kan je nog steeds dagelijks last hebben van de gevolgen. Door hulp te zoeken en door erover te praten, kun je leren omgaan met de gevolgen van het seksueel misbruik en een beter leven opbouwen.

Je hoeft je niet te schamen

Weet dat het nooit jouw schuld is als iemand jou seksueel misbruikt heeft. Ook niet als je met victim blaming te maken krijgt. Je hoeft je nergens voor te schamen, je hebt zelf niets verkeerd gedaan en je hebt recht op hulp.

Dit artikel is een partnerbijdrage.