Recept voor de jubileumtaart
17 september 2012
Vriendin viert feest! Met dit recept kun jij ook thuis deze heerlijke jubileumtaart maken. Hij is haast te mooi om op te eten, maar na één hapje kun je deze zoete lekkernij zeker niet meer laten staan!
Vriendin viert feest! Met dit recept kun jij ook thuis deze heerlijke jubileumtaart maken. Hij is haast te mooi om op te eten, maar na één hapje kun je deze zoete lekkernij zeker niet meer laten staan!
gebak, 10 personen
Boodschappenlijstje:
- 1 sinaasappel
- 300 g suiker
- 250 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 4 eieren
- 50 ml melk
- 250 g bloem
- 250 g sinaasappelmarmelade
- 200 ml slagroom
- ½ zakje bakpoeder (16 g backin, Dr. Oetker)
- 400 g marsepein of rolfondant voor bekleden cake, kleur naar keuze
- 250 g marsepein of rolfondant voor de strik en getal, kleur naar keuze
- 250 g rode marsepein rolfondant voor de roosjes
- 100 g groene marsepein of rolfondant voor de roosjes
Extra: keukenmachine of mixer met gardes, ingevette springvorm (24 cm ø), ronde koekuitsteker (3 cm ø)
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor tot 160 ºC.
- Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil van de vrucht.
- Klop in de keukenmachine of met de mixer 250 g suiker met de boter romig.
- Klop er een voor een de eieren door.
- Voeg het volgende ei toe als het vorige helemaal door het beslag is geklopt.
- Klop er tenslotte de melk, de bloem en de sinaasappelrasp door.
- Mix tot een glad beslag.
- Schep het beslag in de springvorm.
- Bak de cake in de voorverwarmde oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
- Laat de cake 10 min. in de vorm afkoelen.
- Verwijder de vorm en laat 'm op een taartrooster helemaal afkoelen.
- Snijd de cake overlangs door (in 2 lagen).
- Besmeer de onderste laag met de marmelade.
- Leg er de bovenste laag weer op.
- Klop de slagroom stijf met de resterende 50 g suiker.
- Kneed de marsepein (of rolfondant) soepel.
- Rol de marsepein voor het bekleden van de cake uit tot een dunne lap op een gladde, kunststoffen snijplank en draai het elke keer een slag om plakken te voorkomen.
- Laat de deegroller over de marsepein rollen, zonder veel druk.
- Vet voor gebruik de deegroller en de snijplank dun in met olie.
- Bestrijk de taart rondom met slagroom.
- Bekleed de cake met de marsepein en strijk de plooien glad; snijd overtollige marsepein weg.
Jubileumcijfer:
- Rol voor het cijfer '15' een stuk marsepein uit tot 1/2 cm dikte.
- Snijd er het getal 15 uit.
Strik:
- Rol voor de strik marsepein uit tot een dikte van 3 mm en snijd in brede repen van 3 x 15-20 cm.
- Vouw de repen tot lussen.
- Leg 4 lussen in een kruis op de taart.
- Draai de taart een slag en leg de volgende 4 lussen verspringend erop.
- Herhaal dit zodat de lussen een feeststrik vormen.
- Gebruik eventueel een paar laatste repen om als lint langs de taart te laten hangen.
Roosjes:
- Rol met een deegroller de rode marsepein uit tot een dikte van 3 mm.
- Steek er met de ronde koekuitsteker 50 rondjes uit.
- Vouw het eerste rondje dubbel.
- Vouw verspringend van elkaar nog 9 rondjes om het eerste blaadje heen zodat er een roosje ontstaat.
- Druk ze aan de onderkant goed samen.
- Snijd eventueel een plakje van de onderzijde zodat het roosje blijft staan.
- Rol met de deegroller ook de groene marsepein uit tot een dikte van 3 mm.
- Snijd er met een mesje groene blaadjes uit.
- Druk ze aan de onderzijde op de roosjes; gebruik eventueel een beetje water als plaksel.
- Maak op deze manier nog 4 roosjes.
Tip De roosjes en het cijfer kun je prima maken terwijl de cake in de oven staat.
Tip Je kunt als extra smaakmaker oranjebloesemwater toevoegen aan het beslag, ongeveer 2 theelepels.
Marsepein of fondant Dat is een kwestie van smaak. Marsepein is gemaakt van gemalen amandelen en suiker terwijl rolfondant alleen op basis van suiker wordt gemaakt. Rolfondant heeft daarmee vooral een andere, zoetere smaak dan marsepein. In het gebruik is marsepein soepeler dan rolfondant en droogt het tijdens het bewerken minder snel uit (zie ook bewaren). Waar we marsepein gebruiken, kun je ook rolfondant gebruiken. Onderling mengen mag ook!
Let op! maak bij het wisselen van kleur het werkvlak, de deegroller, de handen en eventueel gebruikte modelleertools of uitsteekvormpjes goed schoon zodat de kleuren niet vlekken.
Marsepein of rolfondant over? Marsepein en rolfondant drogen snel uit. Verpak restjes of reeds gemaakte figuren in een goed gesloten plastic zakje. Druk alle lucht eruit en bewaar de zakjes in een luchtdichte trommel op kamertemperatuur. Leg de marsepein tijdens het gebruik ook steeds terug in het zakje zodat het soepel blijft.
Voorbereidingstijd: 20 minuten.
Oventijd: 1 uur, plus afkoelen.
Bereidingstijd: 1-1,5 uur.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yvonne Jimmink. M.m.v.Studio Bazar, Dille & Kamille, de Weldaad, Bedazzle.