Recept voor een bessentoren
16 september 2012
Aanvallen maar! Met deze blauwgekleurde soesjestoren heb je genoeg lekkernij voor een huiskamer vol met gasten.
Aanvallen maar! Met deze blauwgekleurde soesjestoren heb je genoeg lekkernij voor een huiskamer vol met gasten.
gebak, 8-10 personen
Boodschappenlijstje:
- 75 g ongezouten roomboter
- 150 ml melk
- 75 g bloem, gezeefd
- 3 eieren
- 400 ml slagroom
- 2 el suiker
- 1/2 beker bosbessenkwark (à 450 g)
- 250 g poedersuiker
- enkele druppels blauwe kleurstof
- 150 g blauwe bessen
- 2 el taartdecoratie, bijv. paarse suikerparels
Extra: bakplaat bekleed met bakpapier, spuitzak met glad mondje van 1/2 cm en 1 cm ø, taart- of ovenrooster, mixer met gardes, stevig papier
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
- Breng de boter met de melk aan de kook.
- Roer tot de boter is gesmolten.
- Neem de pan van het vuur.
- Voeg de bloem in één keer toe.
- Roer met een houten lepel tot het deeg van de pan loslaat.
- Zet de pan terug op laag vuur en bak het deeg op laag vuur nog 3-4 min.
- Roer voortdurend met de lepel!
- Neem de pan van het vuur en laat het deeg 5 min. afkoelen.
- Roer de eieren een voor een door het deeg.
- Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal door het deeg is gemengd.
- Spuit met een spuitzak (mondje 1 cm ø) of schep met 2 theelepels van het soezendeeg kleine bergjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Houd tussen de soezen ca. 3 cm vrij omdat ze tijdens het bakken nog rijzen.
- Bak de soezen in de voorverwarmde oven in 10-12 minuten goudbruin en gaar; open de ovendeur niet!
- De exacte baktijd is afhankelijk van de grootte van je soezen.
- Laat de soezen in de uitgeschakelde oven 15 minuten afkoelen.
- Neem de soezen uit de oven en laat ze op een taart- of ovenrooster helemaal afkoelen.
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Schep er de kwark luchtig door.
- Schep de kwarkroom in de schone spuitzak (mondje 1/2 cm ø).
- Vul de soesjes door de spuitzak door de bodem van de soesjes te drukken.
- Vouw van stevig papier een grote puntzak en plak met plakband of niet vast. Knip de onderzijde recht zodat de puntzak kan staan. Je hebt een punt van 18-20 cm hoog nodig. Zet de punt op een schaal.Vouw de puntzak niet te steil, dat maakt het stapelen van de soesjes makkelijker.
- Doe 225 g poedersuiker in een kom.
- Voeg beetje voor beetje 3-4 el water aan de poedersuiker toe en roer met een vork tot een dik glazuur.
- Breng het glazuur op kleur met de kleurstof.
- Doop de soezen in de glazuur en stapel rond de papieren punt tot een toren.
- Decoreer tijdens het bouwen, nu het glazuur nog niet hard is, de soezen meteen met de bessen en de suikerparels.
- Laat de rest van de glazuur boven de toren van een lepel lopen.
- Strooi de rest van de poedersuiker vlak voor serveren over de soezentoren.
Weinig tijd? Je kunt de toren ook prima maken op basis van slagroomsoesjes uit de diepvries of het koelschap.
Tip Kleurstof en suikerparels koop je bij de kookwinkel. Of shop ze online bij taartdecoratiewebwinkels (bijv. taartendecoratie.nl).
Voorbereidingstijd: 30 minuten.
Oventijd: 10-12 minuten.
Wachten: 15 minuten.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Productie: Tessa Klösters. Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yvonne Jimmink. M.m.v.Studio Bazar, Dille & Kamille, de Weldaad, Bedazzle.